Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Clinton: nem lesz katonai támaszpont Kolumbiában

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. augusztus 19. 11:48

Az Egyesült Államok nem akar támaszpontokat létrehozni Kolumbiában a két ország katonai együttműködéséről szóló megállapodás értelmében – szögezte le Hillary Clinton amerikai külügyminiszter helyi idő szerint kedden Washingtonban, miután megbeszélést folytatott kolumbiai kollégájával.

A szerződés nem hoz létre amerikai támaszpontokat, hanem lehetőséget ad az Egyesült Államoknak arra, hogy használja a már létező kolumbiai katonai bázisokat a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem megerősítése érdekében – mondta a külügyminiszter. Hozzátette, hogy a megállapodás hatására nem nő “jelentősen" az amerikai katonai jelenlét Kolumbiában.

Clinton hangsúlyozta a szerződés kétoldalú jellegét, és azt, hogy a megállapodás nem érint egyetlen harmadik országot sem.

A kolumbiai-amerikai katonai együttműködés bővítéséről szóló megállapodást szombaton jelentették be, az egyezményt várhatóan heteken belül aláírják. A bogotái külügyminisztérium közleménye szerint a megállapodás értelmében az amerikai haderő használhat hét kolumbiai támaszpontot kábítószer-ellenes akciói során.

Több baloldali latin-amerikai vezető bírálta az új megállapodást, mert szerintük ennek örve alatt megnövelik a kolumbiai támaszpontokon állomásozó amerikai katonák számát. Hugo Chávez venezuelai elnök és Evo Morales bolíviai államfő szerint az amerikai kormány ürügyként használja a kábítószer elleni harcot arra, hogy megerősítse katonai jelenlétét a térségben.

Washington azt mondja, azért van szükség a kolumbiai bázisokra, mert július közepén bezárt az ecuadori Mantában működő amerikai támaszpont, amelynek lejárt a tíz évre szóló bérleti szerződése, és Quito nem kívánja tovább amerikai katonák jelenlétét az országban.