Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A pont az i-n

Megújult szimulációs rendszer

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei, MH BHK archív |  2021. február 3. 8:17

Komplexebb, modernebb, rugalmasabb, mint az elődje: a MILES 2000 lézeres, szimulációs harcászati rendszer helyett éles bevetésre vár az iMILES-rendszer, amely az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) szakemberei szerint a lehető legpontosabb eredményeket adja majd.

iMILES (8)

Az új rendszer személyi felszerelését elnézve első pillantásra nem tűnik fel semmi újdonság. Czippán Dávid főhadnagy, az MH BHK Szimulációs Gyakorló és Kiképző Központ koordinációs alosztályának hadműveleti tisztje gyorsan le is szögezi: a rendszer alapvető működési elvében nincs is változás. A nagy előrelépés a kissé már idejét múlt elődhöz képest abban rejlik, hogy jóval egyszerűbben telepíthető, illetve az általános és személyi harcászati felszerelésben a kor követelményeinek megfelelően immár vezeték nélküli megoldásokkal találkozhatunk.

„Az iMILES rendszer általánosságban jóval összetettebb, modernebb elődjénél. Hogy a végén kezdjem: pontosan tudjuk, az előző rendszer bizonyos körülmények között nem adott teljesen pontos találati visszajelzéseket. Ez most már nem fordulhat elő. A másik alapvető változás, hogy a személyi készletekhez tartozó lézer vető egység Picatinny sínre szerelhető, ezáltal olyan fegyverekre is alkalmazható, amelyekre korábban nem. Elsősorban az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár fegyvereire gondolok, például az M4-es gépkarabélyra, vagy a Magyar Honvédségben újonnan rendszeresített CZ fegyvercsaládra. Szintén új képesség, hogy immár T-72-es harckocsikkal is lehet alkalmazni a rendszert. Itt jegyzem meg, hogy az iMILES beszerzési eljárása hamarabb elindult, mint ahogy a Leopard 2A4 harckocsik érkezéséről tudni lehetett. Beszereztünk HMMWV-kra szerelhető készletet is. Összességében tehát elmondhatom, hogy a jóval stabilabb jelátvitellel működő rendszer segítségével jelentősen növelhető a kiképzés hatékonysága” – foglalja össze a legfontosabb változásokat a főhadnagy.

iMILES (13)

Az új szoftverrel és hardver eszközökkel működő iMILES-rendszer tesztelése során kiderült, hogy a Központi Gyakorló- és Lőtér nyolcvan százalékát tudja lefedni, ami a Bakony terepviszonyait tekintve igen jó arány. Noha a rendszer korábbi változata is képes volt biztosítani az alapfeladatokat (az egyes mozzanatok rögzítése, kiértékelése, statisztikák készítése, információ-csere), addig az utódja az adott állománytábla és harcászati eszközök segítségével a kiképzési igények teljes spektrumát le tudja fedni – legalábbis csökkentett zászlóalj szintig bezárólag.

„Jó példa erre az, hogy az iMILES-rendszer szoftveresen képes felruházni az adott katona fizikai fegyverét, egy másik fegyver harcászati képességeivel – vegyük csak például az átütőerőt vagy a hatótávolságot” – világítja meg mindezt egy példával Czippán Dávid főhadnagy.

iMILES (7)

Bernáth Zsolt zászlós, az alakulat iMILES-raktárának vezetője hozzáteszi, hogy a személyi rendszer beszabályozása is sokkal egyszerűbb lett: gyakorlatilag pár percet vesz igénybe. Ha pedig nincs kéznél csavarhúzó, akár pénzérmével is el lehet végezni a műveletet. A mellényekbe és a harcjárművekbe külön akkumulátorokat kell tenni, hogy a rendszer kommunikálni tudjon a Szimulációs Gyakorló és Kiképző Központban telepített gyakorlat irányító rendszerrel, az EXCON-nal. Noha a szimulációs rendszer a gyakorlatot irányító, vezető terem rendszerei nélkül is alkalmazható, az EXCON-nal együtt éri el teljes képességét.

Miközben aktiválja a rendszert, Muhari Béla főhadnagy, a logisztikai század parancsnokhelyettese elmondja: a teremben négy elemző dolgozhat egyszerre. „Amit itt lát, az egyfajta vezetési pontként is üzemelhet, ahol a parancsnokok élőben követhetik nyomon a katonákat, alegységeket, és akár közvetlenül is tudják értékelni a különböző feladatelemek végrehajtását, egészen személyre lebontva. A rendszer többféle esemény kezelésére is képes: a közvetett tűz szimulációjától, a légi eszközök csapásán keresztül a vegyi fegyverek bevetéséig bezárólag. Sőt, képes szimulálni a védettséget biztosító eszközök - mint például a gázálarc, repeszálló mellény - használatát, ami megjelenik az egyéni katona úgynevezett adatlapján is. A rendszer a megfelelő biztonsági és hardveres feltételek esetén képes rögzíteni a lefolytatott rádióbeszélgetéseket, ami szintén a gyakorlat kiértékelését segíti. Az elemzők képesek a katonák mellényének újraélesztésére is, ha erre esetleg szükség lehet. Emellett meg tudunk különböztetni egymástól baráti, semleges, ellenséges, vagy ismeretlen erőket – a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a szimulációs kiképzésekbe akár civileket is be tudunk vonni, ha erre lenne szükség” – ismerteti a rendszer alaptulajdonságait a főhadnagy.

iMILES (11)

A szakemberek az iMILES-rendszer telepítése és tesztelése során több tesztkiképzést hajtottak végre a Magyar Honvédség alakulatainak bevonásával, tehát majdnem minden harcoló alakulat felvértezte magát az első tapasztalatokkal. Noha az éles bevetést nagyban meghatározza majd a vírushelyzet alakulása, Czippán Dávid főhadnagy szerint egy biztos: amikor erre végre sor kerül, mindenki megtapasztalhatja, hogy ez bizony már nem a régi rendszer; az iMILES megbízható elem a kiképzés támogatásában.

Kapcsolódó cikkek
iMILES_kiképzés (nyitó)

Megújult kiképző képesség

2020. november 30. 8:02