Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Raptorok nem mehetnek Líbiába?

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu / DefenseNews |  2011. március 28. 20:48

Meglepő, de az Amerikai Egyesült Államok Líbiában bevetett légi flottájából hiányoznak az F-22 Raptorok. Szakértők véleménye szerint a Lockheed Martin által fejlesztett vadászrepülőgép alkalmatlan a koalíciós erők repülőgépeivel történő kommunikációra, illetve korlátozott képességekkel rendelkezik a földi célok elleni támadások végrehajtására.

„Az F-22 tervezői hatalmas dilemma előtt álltak: vagy egy sokoldalú repülőgépet, vagy pedig egy lopakodó tulajdonságokkal rendelkező repülőgépet terveznek. Az, ami mellett végül döntöttek, korlátozott taktikai adatkapcsolatokkal rendelkezik," – mondta Loren Thompson, a Lexington Intézet elemző osztályának vezetője.

Az F-22 vadászrepülőgép csak egy másik F-22 Raptorhoz tud csatlakozni egy úgynevezett intraflight adatkapcsolaton keresztül, míg a szövetséges repülőgépeknél alkalmazott szabványos Link-16 adatkapcsolaton keresztül csak adatvételre képes, adattovábbításra nem. Thopmpson hozzátette, hogy az adatkapcsolatok alkalmazása során rádiójeleket kell kibocsátania a gépnek, amely a Raptor esetében felfedné a gép pozícióját.

A repülőgép levegő-földfelszín viszonylatban jelentős hiányosságokat mutat. Jelenleg az F-22 mindössze két, egyenként 1000 font (≈ 453 kg) tömegű, GPS irányítású Joint Direct Attack Munitions (JDAM) bombát képes hordozni fix, földi célok ellen, ugyanakkor még nem képes a 250 font tömegű Small Diameter Bomb (SDB) célba juttatására. Mindemellett az F-22 nem képes apertúraszintézisű radarkép létrehozására – a földfelszín fekete-fehér fotóminőségű képei – amelyek elengedhetetlenek a célkiválasztáshoz. Ezzel szemben az F-15 Strike Eagle 24 000 font (10 886 kg) fegyverzet hordozására és célba juttatására képes.

Ezek a képességek várhatóan még ebben az évben elérhetőek lesznek a Raptorok számára, amennyiben elvégzik az Increment 3.1 hardver- és szoftverfejlesztési munkákat. Ugyanakkor az Increment 3.1 fejlesztésének köszönhetően is csak két cél megjelölésére és nyolc SDB célba juttatására lesz alkalmas.

Az Increment 3.1 rendszer tesztjeit a légierő a Nellis légibázison végzi 2010 novembere óta.

Az Increment 3.1 rendszer fejlesztése ellenére sem oldódik azonban meg az a probléma, hogy a Raptor más gépekkel adatkapcsolatot tudjon létesíteni. Egy későbbi fejlesztés – Increment 3.2 – tartalmazná a Multifunction Advanced Data-link (MADL) kapcsolatot, amellyel az F-35 Joint Strike Fighter típussal lenne képes kommunikálni, azonban a légierő tavaly törölte az adatkapcsolat fejlesztésének finanszírozását.

A tervek szerint a MADL rendszert integrálták volna a B-2 Spirit típusú repülőgépekbe is, ami lehetővé tette volna, hogy az amerikai légierő „lopakodó flottája" egy ellenséges légtérben adatkapcsolatba lépjen egymással a műveletek során.

Normál helyzetben a Raptor lett volna hivatott a B-2 Spiritek kísérésére, ugyanakkor a U.S. Africa Command megerősítette, hogy az F-22-esek nem repültek Líbia felett.