Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A relikviagyűjtő – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. október 19. 15:39

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Mistral légvédelmi osztályának ütegparancsnoki beosztásában szolgáló Nagy Bence Iván százados több mint tizenöt éve gyűjt magyar katonai relikviákat, de általánosságban is lándzsát tört a különböző régiségek mellett.

Magyar_Honvéd_október_borító

Mindig vonzódott a régi dolgokhoz Nagy Bence Iván százados, aki úgy gondolja: a letűnt korokban az emberek sokat adtak az igényességre.

– Legyen szó bármilyen hétköznapi használati tárgyról, látszik, érződik azokon, hogy mindegyiket szinte megkomponálták, igazi kis műremekek. Az egyenruhákat például annak idején az úri szabók kiváló minőségű anyagokból, egyénre szabva, alakítva készítették el. Természetesen az idők változnak, én azonban hiányolom ezt a fajta rendkívül magas szintű igényességet úgy általánosságban is a jelenkorból. Vannak, akik azt gondolják, hogy a régiségek értéktelen kacatok, szerintem viszont meg kell őrizni és be kell építeni azokat a mindennapjainkba, ahogy lehet. Lakásomban is találhatók a modern bútorok, berendezési tárgyak mellett antik darabok, természetesen ügyelve a megfelelő harmóniára – meséli a százados, aki anno a történelemórákon sem szorult korrepetálásra. Eleinte főként német katonai emléktárgyakat gyűjtött, de hamar rájött, hogy ezekhez különösebben nem köti semmi érzelmileg.

– Miután feltettem magamnak a kérdést, hogy magyarként miért gyűjtsem más országok emlékeit, elhatároztam: inkább hazám katonai relikviáit szeretném megmenteni, megőrizni – szögezi le. Persze ez több értelemben sem ilyen egyszerű, a relikviagyűjtés ugyanis szerinte olyan hobbi, amit, ha egyszer elkezd az ember, nemigen tudja abbahagyni. Mai gyűjteményének alapját nagyapja, Nagy Iván Géza főhadnagy egyenruhája és katonai emléktárgyai képezik.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 16-án megjelent számában!