Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Roadrunner áttörte a petaflopos határt

Szöveg: sg.hu |  2008. június 10. 11:16

Egy eredetileg játék konzolokhoz tervezett elemekből összeállított katonai szuperszámítógép elérte a rég áhított másodpercenkénti 1026 kvadrillió számítást. Az új gép több mint kétszer olyan gyors, mint a korábbi rekorder, az IBM BlueGene/L, ami a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban üzemel. A Roadrunner névre keresztelt 133 millió dolláros szuperszámítógépet az IBM és a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium mérnökei és tudósai építették.

Elsősorban titkos katonai problémák megoldásához fogják alkalmazni, melyek a korosodó amerikai atomfegyverek megfelelő működésének biztosítását szolgálják.

A Roadrunner a fegyverek viselkedését fogja szimulálni robbanásuk első másodpercének töredékében. A titkos munka megkezdése előtt azonban még több tudományos probléma vizsgálatára is felhasználják, az egyik ilyen az éghajlatváltozás lesz.

A Roadrunner sebességével minden eddigieknél nagyobb pontossággal tesztelhetők a globális éghajlati modellek.

A gép a kereskedelmi termékek és a fejlett párhuzamos számítási technológiák egy szokatlan egyvelege, amit a jövő személyi és mobil számítástechnikájában is szeretnének majd viszontlátni. Az 1 petaflop elérését régóta tekintik kritikus mérföldkőnek a katonai, műszaki és tudományos szervezetek világszerte. A szuperszámítógép technológia az USA, Japán, Kína és az EU számára is a gazdasági versenyképesség egyik szimbóluma.

A petaflop gépeknek, mint a Roadrunner megvan a potenciáljuk, hogy alapjaiban változtassák meg a tudományt, vallják a szuperszámítógép szakértők.

A kutatók gyakorlatilag interaktív módon tehetnek fel kérdéseket és kaphatnak válaszokat, valamint olyan kísérletek elvégzése válik lehetővé számukra, ami korábban kivitelezhetetlen volt. Minden egyes új szuperszámítógép generáció egy lépéssel közelebb vitte a tudósokat a fizikai valóság pontos szimulálásához, emellett olyan szoftver és hardver technikákat hoz létre, ami igen gyorsan terjed a kereskedelmi és üzleti számítógép iparban. A technika azonban a hidegháború végével a másik irányba is egyre erőteljesebb ütemben csordogál.

A Roadrunner az IBM 12960 Cell mikroprocesszorának továbbfejlesztett változatát foglalja magába, amit eredetileg a Sony PlayStation 3 konzoljához fejlesztettek ki. A Sony chipeket gyorsítókként használják a számítások egyes részeihez.

A Roadrunnerben helyet kapott a fentinél kisebb számú, jóval hagyományosabb AMD Opteron processzor is, így összesen 116 640 processzormagot hajthat meg az új szuperszámítógép.

Horst Simon, a Lawrence Berkeley számítógép tudósa szerint a Roadrunner már az elkövetkező évtizedet vetíti elénk, amikor a technológia már a fogyasztói elektronika piacáról fog érkezni, az újítások pedig elsősorban a mobil eszközöknél jelennek majd meg. A Roadrunner körülbelül 3 megawatt energiát emészt fel, ami egy nagyobb bevásárlóközpont energiaéhségének felel meg, emellett három különböző programozási eszközre is szüksége van a három processzor típus kiaknázásához. A programozóknak nem kis feladat a százezernyi processzormag egyidejű foglalkoztatása, hogy a lehető legnagyobb hatékonyságot érjék el. A probléma megoldása azért is fontos, mert néhány éven belül a személyi számítógépekbe is több tucat, sőt akár több száz processzormagot vizionálnak.

Az ipar most olyan új technikákra vadászik, amivel igába hajthatják az új számítási teljesítményeket.