Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar helikopterek szlovén légtérben

Szöveg: Szurmay Zoltán |  2008. június 10. 11:21

Magyar-szlovén helikopteres gyakorlat fejeződött be június 6-án. Lord Mountain elnevezéssel magashegyi repülőkiképzésen vett részt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Szállítóhelikopter Zászlóaljának egyik Mi-17-es helikoptere. A szolnokiak nem első ízben repülnek a szomszédos ország légterében.

Már 2001-ben és a múlt évben is átutaztak a szlovénok ljubjanai légi bázisára. A fővárosi katonai repülőtér volt a kiindulási pont.
Kihasználták a lehetőséget, hisz nagyszámú, összesen száztíz felszállást hajtott végre a 4 ekipázs, a forgószárnyas május 26-a és június 6-a között összesen mintegy húsz órát töltött a levegőben.

A több ezer méter magasban a szorosan vett hegyi kiképzéseken tizenhat órát.
A szlovén féllel a hazai, szolnoki gyakorlatokon kerültek szorosabb kapcsolatba pilótáink. Akkor az alpesi ország hajózói voltak itt.
Kinti feladataikat magyar – szlovén géppár hajtotta végre. A szlovén pilóták Cougar típusú helikopterrel repültek a közös repüléseken.
A szállítóhelikopter zászlóalj pilótái két váltásban vettek részt a kiképzésen.

Kettő-kettő pilótapáros és a velük repülő műszaki személyzet sajátította el és tapasztalta meg, milyen a miénkétől eltérő légköri, időjárási, domborzati viszonyok között repülni. Ezek alapvetően más feltételeket szabnak a gépnek és a hajózóknak, mint a hazaiak. Alapos felkészítést, repülés előtti egyeztetést követően kezdődött el a gyakorlati megvalósítás, melynek során sziklás, hegyes és mindössze néhány négyzetméteres területen kellett biztonsággal leszállniuk. A két hét alatt új képességekkel gazdagodtak a pilóták, melyekre a nemzetközi illetve a NATO- szerepvállalásokban való részvétel miatt is szükség lehet.