Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A rossz időjárás okozhatta a vadászgép lezuhanását

Szöveg: JETfly Magazin |  2008. február 13. 12:13

Az Olasz Légierő február 11-én balesetben elveszítette egyik F-16-os harci gépét. A Fighting Falcon a Trapani légibázison állomásozó 37. század állományába tartozott. A gép éjszakai kiképzési repülés végrehajtására szállt fel.

A légiirányítók helyi idő szerint 20 óra körül érzékelték, hogy az F-16-os eltűnt a radarképernyőkről. A baleset okai egyelőre nem ismertek, azonban a térségben rendkívül rossz időjárás uralkodott, melynek köze lehetett a gép elvesztéséhez.

Bár a 37. század egyik tisztje – Gianluca Di Battista ezredes – szerint korai még a találgatás, a térségben a baleset idején heves zivatartevékenységet figyeltek meg, és mivel a pilóta nem adott le vészjelzéseket a lezuhanás előtt, ezért elképzelhető, hogy valamilyen gyors, nem várt esemény (pl. villámcsapás) okozhatta az F-16-os elvesztését.

A repülőgép Levanzo-szigetének közelében, a partoktól mintegy 15 mérföldre zuhant a tengerbe. A pilóta, a 38 éves Maurizio De Angelis, sikeresen katapultált és kisebb sérülésekkel megúszta az esetet. Megmentésére a Parti Õrség egységei és a légierő kutató-mentő szolgálata is akcióba lépett, végül egy járőrhajó emelte ki a vízből.