Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A ruha teszi… – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. január 13. 14:40

Sok idő telt el, amíg a magyarországi katonai hagyományőrzők a saját kezűleg fabrikált vagy színházaktól kölcsönzött „János vitéz jelmezektől” eljutottak a mai, nem ritkán múzeumi hitelességű másolatnak tekinthető egyenruhákig. Ám még távolról sem értek a hosszú és rögös út végére, amennyiben mondjuk az amerikai polgárháború hagyományőrző csapatait tekintjük mintának. De bízvást kijelenthetjük: az irány jó.

MH_2021_január_borító

A különböző rendezvényeken egyre több „hobbikatona” jelenik meg korhű viseletben és felszereléssel, s bizony sokan nemcsak magamutogatásból hordják a régmúlt idők egyenruháit, hanem – a korabeli drillt is elsajátítva – hitelesen jelenítik meg egy-egy történelmi időszak hadseregének sajátosságait. Annak eldöntését pedig, hogy ez fontos misszió vagy inkább furcsaság és különcködés, bízzuk a rendezvényeken hömpölygő érdeklődők tömegére, amely igen sokszínű: a nosztalgiázó apukáktól („látod kisfiam, nekem is ilyen fegyverem, egyenruhám volt sorkatona koromban) az ámuló kisgyerekeken át („ilyen egy igazi huszár…”) az ösztönös fegyveriszonyát leküzdő nagymamákig, ezrek kíváncsiak a katonai hagyományőrzők bemutatóira.

Korszakok toplistája

A magyar katonai hagyományőrzők körében értelemszerűen az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kora a legnépszerűbb, ezt követi a második és az első világháború, majd – sokkal partikulárisabb szinten – a néphadsereg időszaka. Természetesen most csak az állandó haderőkről beszélünk, hiszen az előbb említettekhez hasonlóan kedvelt a római kor, a középkor és a kora újkor (mindenekelőtt a török–magyar háborúkból adódóan), ám azokban az időkben még nem viseltek modern értelemben vett egyenruhákat a felek.

További részletek a Magyar Honvéd magazin január 15-én megjelenő számában!