Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékezés a doni hősökre

2021. január 13. 12:12

A doni áttörés 78. évfordulója alkalmából országszerte tartottak megemlékezéseket az elmúlt napokban. A doni katasztrófa az egyik legsúlyosabb vereségként vonult be a magyar hadtörténelembe, és a második világháború magyar történetének meghatározó elemévé lett. (Összeállításunk folyamatosan frissül.)

MH 5. Bocskai István Lövészdandár

A Don-kanyarban elesett hősi halottak tiszteletére tartottak megemlékezést az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái január 12-én. Debrecenben a Honvédtemető és Hősök temetőjében a Bocskai-dandár, a fegyveres testületek és Debrecen városának képviselői rótták le kegyeletüket azon hősök előtt, akik az 1943-as Doni áttörés következtében vesztették életüket.

Csákvári Sándor, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár kulturális részleg vezetője megemlékező beszédében elmondta: talán nincs olyan magyar család, ahol a Don-kanyar neve ne csengene ismerősként.

Az ünnepi beszédet követően Sajtos Szilárd őrnagy, református és Szentesi Csaba őrnagy katolikus tábori lelkészek mondtak áldást. A megemlékezés második felében a megjelentek mellett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár nevében Szloszjár Balázs dandártábornok, parancsnok helyezte el az emlékezés virágait.

A járványügyi helyzetben csak a hódmezővásárhelyi helyőrség vezetői vettek részt a szűk körben megtartott megemlékezésen. Tóth István ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese elmondta: a Magyar Honvédséget hetvennyolc évvel ezelőtt a második világháború legnagyobb vesztesége érte.

„Emlékezzünk most azokra a magyar katonákra, akik a világháborúban a doni harcmezőn vesztették életüket. Az emléktáblához elhelyezett koszorúval ne csak a hősök emléke előtt tisztelegjünk, hanem azoknak a családokra is emlékezzünk, akik a harcok során vesztették el szeretteiket.” – hangsúlyozta az ezredes.

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy és Madura János őrmester
Fotó: Búz Csaba főhadnagy és Szalka Miklós őrvezető

* * *

MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred

A Kisbéri Perczel Mór Honvéd Hagyományőrző Egyesület szervezésében tartottak megemlékezést a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren, a doni áttörés 78. évfordulóján.

Az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 12. Dula Nándor Területvédelmi Zászlóalj állandó állománya és önkéntes területvédelmi tartalékosai katonai tiszteletadás mellett helyezték el koszorúikat a világháborús emlékmű mellett.

Szöveg: honvedelem.hu
Fotó: Kisbéri Polgármesteri Hivatal

* * *

Szolnokon is a hősökre emlékeztek

A helyőrségben települő katonai szervezetek minden évben megemlékeznek a második világháborúban elesett hősökről. A járványügyi rendszabályok betartása miatt azonban idén szakítani kellett egy régi hagyománnyal, a közös koszorúzással.

A voronyezsi csatában elesett és a fogságban meghalt magyar hősökre emlékezve a Szolnokon települő katonai szervezetek nevében a városi emlékműnél dr. Hegedűs János ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis törzsfőnöke helyezte el az emlékezés virágait.

Szöveg és fotó: MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

* * *

MH Pápa Bázisrepülőtér

A bázisrepülőtér vezetése koszorút helyezett el a doni hídfőharcok és az 1943. januári áttörés során életüket vesztett katonák emlékművénél. Magasy Zsolt ezredes, a pápai alakulat parancsnoka, valamint Csikós László őrnagy, helyőrségkomendáns lerótták kegyeletüket a magyar hadtörténet egyik legnagyobb katasztrófájának áldozatai előtt.

Szöveg és fotó: MH Pápa Bázisrepülőtér

* * *

MH Transzformációs Parancsnokság

A Magyar Honvédség Transzformációs Parancsnokság is megemlékezett a 2. magyar hadsereg tragédiájáról a Don-kanyarban. A szentendrei Görgey laktanyában egyperces néma felállással tisztelegtek a doni hősök emléke előtt.

„A 2. magyar hadsereg tragédiájára emlékeznünk kell. A doni események érintették a magyar társadalom minden szegmensét, ahogy ma is érintik a magyar családokat. Hiszen szinte nincs olyan család, aki ne veszített volna el hozzátartozót a Don-kanyarban” – mondta Bozó Tibor vezérőrnagy, parancsnok.

„Az 1943-as eseményekben a szovjet támadás következtében a kétszázezer fős magyar hadsereg százezernél több katonája vesztette életét. A magyar történelem példátlan vesztesége a nemzet tragédiája: családoké, apáké, gyermekeké” – emlékezett a második világháborús eseményekre Csanádi Inez hadnagy.

A parancsnokság és az MH Altiszti Akadémia állománya közösen emlékezett a doni hősökre, a Nógrád megyei határszakaszon biztosítási feladatokban részt vevő katonák is gyertyát gyújtottak.

Szöveg és fotó: MH Transzformációs Parancsnokság

* * *

MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred

Szegeden, a belvárosi temető második világháborús szobránál emlékeztek meg a Don-kanyarban elesett és megsebesült honvédekről, valamint a frontról hazatértekről a 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj katonái január 15-én. Kiss Balázs százados, a zászlóalj kiképző századparancsnoka beszédében kitért a magyar katonák évezredes áldozatvállalására. Felhívta a figyelmet azokra a honvédekre, akik bár hazatértek a Don-kanyarból, azonban életükben nem adatott meg nekik, hogy megköszönjék nekik a szolgálatukat.

A századparancsnok kitért arra is, hogy a XXI. Doni Hősök emléktúra Barankay József menetszázada - amelyet ugyancsak a területvédelmi zászlóalj szervez - azon kevés menetszázadok közé tartozik, akik nem a virtuális végrehajtást választották. A járványügyi veszélyhelyzet feloldása után ezek a századok az eredeti tervek szerint, az érintett települések önkormányzataival közös szervezésben tervezik megtenni a Bácsalmás-Szeged közti menettávot. A százados kiemelte: a megemlékezés helyszíne is az egyik megállója lesz az emléktúrának, amelyet bár „későbbre halasztottak, de el nem halasztanak.”

A rendezvényen Hraska Gábor alezredes, a zászlóalj parancsnoka és Kiss Balázs százados helyezték el az emlékműnél a „negyvenhatosok” koszorúját.

Az ünnepségen - amit a járványügyi rendszabályok figyelembevételével tartottak meg - a hivatásos és szerződéses katonák mellett részt vettek a zászlóalj által szervezett kiképzésben résztvevő speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok, és azok az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák is, akik éppen határvédelmi-, vagy a kórházi feladatokra történő felkészítés miatt tényleges szolgálatot teljesítenek a zászlóaljnál.

Szöveg: 46.TVZ
Fotó: Horváth Noémi tartalékos zászlós