Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A sabbat idején is építkeznek Ciszjordániában

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 15. 11:48

Továbbra is folyik a lakásépítés a ciszjordániai zsidó telepek mintegy egynegyedében, annak ellenére, hogy az izraeli kormány tíz hónapra részleges moratóriumot hirdetett a telepbővítésekre – közölte hétfőn a Békét Most izraeli békemozgalom.

A szervezet közleményében a védelmi miniszterhelyettest idézte, aki egy baloldali ellenzéki képviselő kérdésére adott írásos válaszában elismerte: 29 telepen továbbra is épülnek lakások.

A Békét Most úgy tudja, hogy ezeken kívül még további öt telep bővítése zajlik, jóllehet tavaly november 26-án Izrael – az Egyesült Államok nyomására – felajánlotta, hogy ideiglenesen leállítja a ciszjordániai zsidó telepek bővítését a megrekedt izraeli-palesztin béketárgyalások felújítása érdekében. Az ajánlat az új építkezésekre vonatkozik, és nem érinti a már megkezdett és folyamatban levő lakásépítéseket.

A békemozgalom helyszíni tájékozódása során azt is megállapította, hogy egyes építkezéseken éjjel-nappal, sőt a zsidó vallás szerint pihenőnapnak számító sabbat (szombat) idején is folynak a munkálatok.

A katonai rádió szerint a részleges – Kelet-Jeruzsálemet nem érintő – moratórium meghirdetése óta a hatóságok több mint 250 esetben rendelték el építkezés leállítását.

A palesztinok egyébként nem fogadták el a tíz hónapra szóló moratóriumot, és a telepépítések teljes körű befagyasztását követelik.

Címkéknőnap