Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Sahabudin háromszög

Szöveg: PRT-szóvivő |  2010. december 1. 16:11

A terepszemlék nagyon fontosak Afganisztánban. Az összekötő csoport nem hagyja magukra a helyi embereket. Az ellenállók egyik fő tevékenységi körzete a Sahabudin háromszög néven hírhedté vált terület. Katonai szempontból két fontos út is elérhető onnan. A választások ideje alatt több „harcérintkezés” is történt ezen a területen.

Az elmúlt időszakban a biztonsági helyzet javult ugyan, de még közel sem nevezhető biztonságosnak. Ennek ellenére, nagyon sok ember lakik ott. Az első összekötő csoport (LT1) területéhez tartozik ez a régió is. Nemrég – a helyi lakosság kérésére – ellátogattak a térségbe, ugyanis két hónapja a harcokban teljesen lerombolták a Sahabudin falu iskoláját. Ez a lakóhelyüket a tálibokkal szemben védő – úgynevezett reintegrált – harcosok előretolt állásának (COP) szomszédságában állt. Sajnos a romokon már nem lehet segíteni, s a környék lakosságának egy része is eltűnt.

A körút alkalmával ugyanakkor több olyan helyszínt is mutattak a helyiek az összekötő csoportnak, ahol segítséget várnának tőlük. Toulai Boi faluban nagy szükség van a tiszta vízre. Itt a lehetséges kút helyszínét mérték fel. Ugyanitt egy félig kész mecset befejezése is szóba került.

A következő állomás Pol-e Khumri északi kapuja volt, ahol az oktatási központ állapotát ellenőrizték le. Puze-i Shan térségben három kis falu teljesen áram nélkül van. Az ellátásukhoz kiépített hálózatra van szükség. Ennek a létrehozásához ötezer méteres vezetéket és harminc villanyoszlopot kértek a katonáktól. Ez nagyon fontos, hiszen lehetővé tenné több száz családnak az elektromos készülékek használatát. Ez most csak azon keveseknek a kiváltsága, akik rendelkeznek aggregátorral. Az efféle szemrevételező, felmérő utak gyakoriak az összekötő csoportoknál. A biztonsági helyzet miatt van ugyan néhány hely, ahová nem lehet eljutni. Ahová viszont lehet, ott mindent megtesznek az újjáépítés érdekében. Nagyon fontos, hogy a helyi emberek érezzék, nincsenek magukra hagyva nehéz helyzetükben!

 

CímkékAfganisztán