Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A skarlátpiros paroli és barett kötelez!

Fegyvernemi napot tartottak Győrben

Szöveg: Sályi Gergő hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. december 4. 12:01

Szent Borbála a légvédelmi tüzérek védőszentje. A fegyvernemi nap alkalmából Győrben, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél december 3-án megtartott rendezvényen nem maradhatott el a hagyományos tüzéravatás sem, amit légvédelmi löveggel leadott díszlövések tettek emlékezetessé.

20211204-gyor  (3)

A rendezvény a Pálffy Miklós laktanya emlékparkjában, a fegyvernem történelme előtt 1996 óta tisztelgő kopjafa megkoszorúzásával kezdődött, majd az alakulótéren tartott sorakozóval folytatódott. A meghívott vendégek, országgyűlési képviselők, megyei, városi vezetők, fegyveres társszervek képviselői, valamint a nyugállományú- és hagyományőrző egyesületek elnökei jelenlétében zajló eseményt a Légierő Zenekar - Szolnok katonáinak játéka színesítette.

Az állománygyűlésen felolvasták a honvédelmi miniszter és a Magyar Honvédség parancsnokának közös köszöntőlevelét. „Magyarország eltökélt a legkorszerűbb, legmodernebb, leghatékonyabban alkalmazható eszközök beszerzésében. A fejlesztések során a légvédelmi rakéta fegyvernemről sem feledkeztünk meg. A korszerű, rövid, illetve közepes hatótávolságú, földi telepítésű légvédelmi rendszerek szolgálatba állításával a haderő 21. századi színvonalon nyeri vissza az oltalmazási képességét” - írták.

20211204-gyor  (7)

Könczöl Ferenc ezredes, az alakulat parancsnoka büszkeségének adott hangot az év során elért eredmények láttán. Köszönetét fejezte ki az elöljárók által folyamatosan biztosított támogatásért, majd a következő év kihívásaira koncentrálva felhívta rá a figyelmet: „Jövőre ismét számos megpróbáltatás vár ránk, amelyek során tudásunk legjavát nyújtva kell helytállnunk. Elég csak Magyar Honvédség NATO részére felajánlott közepes lövészdandár Mistral légvédelmi rakéta alegységének NATO szintű harcászati képességellenőrzését vagy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében érkező haditechnikai eszközök rendszerbe állításához szükséges nyelvi és szakmai képzéseket említenem. Viseljék emelt fővel a fegyvernemi jelképeket, s ne feledjék, a skarlátpiros paroli és barett kötelez!”

A tüzéravatás hagyományosan a fegyvernemi nap fénypontja, ennek során az újonnan végzett tisztek és altisztek tesznek esküt, fogadván, hogy egész életüket a légvédelmi rakéta fegyvernem szolgálatának rendelik alá. Az idei tüzéravatás fényét egy hazai gyártású, a második világháborúban használt, 85 milliméteres légvédelmi löveggel leadott díszlövés is emelte, amit a Magyar Honvéd Tüzéregyesület hagyományőrzői teljesítettek.

Az avatandó katonáka Oravecz Pál százados, tűzelosztótiszt léptette ki. A fogadalomtétel, az avatás, a tüzérpálinka, majd a pohártörés után az alakulat parancsnoka adta át a tréfás fogadalomról szóló dekrétet a most már arra jogosult légvédelmi rakétatüzéreknek.

20211204-gyor  (10)

Az állománygyűlés elismerések átadásával zárult. Számos győri katona kapott a honvédelmi miniszter, a Magyar Honvédség parancsnoka, valamint az ezred parancsnoka által adományozott kitüntetést. De dr. Lipovits Szilárd, Győr Megyei Jogú Város egykori jegyzője, és Gubisi Róbert alezredes, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Hadműveleti Csoportfőnökség Műveletvezető Főnökség Szárazföldi Műveleti Blokk kiemelt főtisztje is emléktárgyat vehetett át az ezred érdekében végzett tevékenysége elismeréséül.

 

Kapcsolódó cikkek