Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A soha el nem felejtett gyalogezred

Szöveg: Lévai Miklós nyugállományú alezredes | Fotó: Simon Erika és Róka Gyula |  2020. augusztus 18. 8:08

Augusztus 15-én, szombaton délután a magyar királyi Szent István 3. honvéd gyalogezred, Székesfehérvár „házi ezredének” emléknapja alkalmából tartott megemlékezést Székesfehérvár városa, illetve a Honvéd Hagyományőrző Egyesület az alakulat egykori laktanyájának udvarán, a Lánczos Kornél Gimnázium jelenlegi épületénél.

Magyar_Kiralyi_Gyalogezred_emleknapja-1

Lévai Miklós nyugállományú alezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke történeti áttekintésében felidézte: az ezred két híres elődezred, a 17-es honvéd és a 69-es közös gyalogezred 1918-1919-es átszervezéséből jött létre, és 1930-ban vette fel Szent István nevét. Elhangzott, hogy a város és a „háziezred” között példaértékű, tiszteleten és bizalmon alapuló kapcsolat jött létre. A háborús idők a fehérvári alakulatot is nagy nehézségek elé állították: 1942-ben a teljes ezred kivonult az orosz frontra, ahol a 1943. január-februári Don-menti események szinte teljesen megsemmisítették. Az újjászervezett alakulatot 1944-ben a Kárpátokba vezényelték, majd 1945-ben, a mai Magyarország határain túl végérvényesen, harcban felmorzsolódott a Szent István 3. honvéd gyalogezred.

Az ezred még élő tagjai és leszármazottaik 1993-ban emléktáblát állítottak volt laktanyájuk falán. „Mit is jelentett ez számukra, a túlélőknek és a hozzátartozóknak? Jelképes sírhelyet és emlékhelyet a haza nem tért szeretteiknek, a névtelen honvédeknek, a jelöletlen sírban, idegen földben eltemetetteknek” – fogalmazott Lévai Miklós, majd Kiss Endre, az ezred egykori honvédjének szavaival zárta megemlékezését: „Én láttam az augusztusi csillaghullást, nem is éjjel. A legfényesebben sütött a nap, mikor a több évtizede elhagyott laktanyánk falán láttam fennakadni egyet. Egy nagyon szép, a dicsőség minden ismérvével újra felragyogó csillagot: a magyar királyi Szent István 3. honvéd gyalogezred bakáinak kihunyt fényűnek hitt csillagát.”

Magyar_Kiralyi_Gyalogezred_emleknapja-4

Vitéz Smohay Ferenc, az egykori magyar királyi Szent István 3. honvéd gyalogezred zászlósának, az ezred utolsó élő tagjának gondolatait Böhm Martin, a HOHE Fejér megyi szervezet tagja tolmácsolta. „Mi, a volt Szent István bakái nagy odaadással ápoltuk elődezredeink és saját ezredünk hősi halottainak emlékét. Különösen megható számomra, hogy bajtársaim áldozata önöknek, jelenlevőknek is oly fontos hetvenöt évvel a háború vége után, mint nekünk, akkori katonáknak, későbbi túlélőknek volt. Úgy gondolom, valamennyi néhai bajtársam büszke örömmel és köszönettel tekint le ma ránk, mert emlékeznek rájuk, és áldozatukra, hiszen a legdrágábbat, az életüket áldozták országunkért és a magyar emberekért.” 

Az emléktáblánál elsőként v. Smohay Ferenc zászlós koszorúját helyzték el, majd ezt követően az önkormányzat nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester helyezett el koszorút, fejet hajtottak továbbá a Honvédelmi Minisztárium Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztálya-, a Magyar Honvédség Parancsnokság-, Székesfehérvár Helyőrség- és a résztvevő hagyományőrző szervezetek képviselői, az iskola és a HOHE vezetősége.

Magyar_Kiralyi_Gyalogezred_emleknapja-12

A harmadszorra megtartott rendezvény fényét idén először a HOHE Hagyományőrző Díszalegységének jelenléte is emelte Ugray Csaba hagyományőrző őrmester vezénylete mellett. Első alkalommal adott át a HOHE elnöke tiszteletbeli tagságot igazoló oklevelet is, amelyet támogató együttműködésért Bordács Lajos a Lánczos Kornél gimnázium címzetes igazgatója vehetett át. Az iskola az ezered egykori épületében működik, és kezdetektől ápolja annak töténetét és közreműködik a megemlékezések mevalósításában.

GALÉRIA