Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A sötét ló

Szöveg: Trautmann Balázs |  2021. április 28. 16:07

A BAE Systems bejelentette: elküldte ajánlatát az amerikai hadsereg leendő, opcionálisan távolról is irányítható, új generációs lánctalpas harcjármű pályázatára.

A hadsereg a már többször is modernizált, de még 1981-ben hadrendbe állított M2 Bradley gyalogsági harcjármű-család tagjait szeretné leváltani. Ennek megfelelően a megrendelés is óriási lesz: a győztes csapat várhatóan akár 45 milliárd dollár értékben is szállíthat majd az új, fokozottan védett és persze számítógépekkel alaposan felszerelt járművekből.

A BAE Systems az izraeli Elbit Systems amerikai leányvállalatával fogott össze, mely a harcjármű tornyát fejlesztette ki. Az ellenfél a General Dynamics Land Systems, illetve a német Rheinmetall vezette csoport, mely a szintén amerikai Raytheon, L3Harris és Allison Transmission vállalatok bevonását jelentette. A GDLS a Griffin III-as prototípusát alakította át, mely a brit Ajax páncélozott felderítő lánctalpas testére alapul. A Rheinmetall pedig a KF41 Lynx alaposan „amerikanizált” változatát küldi versenybe.

3_lánctalpas

Kép forrása: army-technology.com

Címkékhaditechnika