Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi konferencia Dél-Amerikáról és Dél-Európáról

Szöveg: Thomázy Gabriella | Fotó: Rodrigo Guajardo, Füzesi Kitti |  2021. április 28. 14:53

Az illegális migráció, a mesterséges intelligencia katonai felhasználása, a pandémia, valamint számos más Dél-Amerikát és Dél-Európát érintő témáról is szó volt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Doktorandusz Önkormányzata és az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszéke közös szervezésű online konferenciáján.

Dél-AmerikaKonferencia_RodrigoGuajardo

„A védelem és a biztonság új megközelítései Dél-Amerikában és Dél-Európában” című rendezvény három nyelven (angol, magyar, spanyol) és négy időzónában zajlott, a résztvevők több mint tíz országból csatlakoztak az online térbe. Közölük többen dél-amerikai országokból „érkeztek”, így a távoli kontinensről szerzett tapasztalataikat is megoszthatták az érdeklődőkkel. A párbeszédhez csatlakozott több külföldi egyetem is, így a spanyol Salamancai és a Jaén Egyetem kutatói is részt vettek az eseményen, míg a hazai intézmények közül a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és házigazdaként a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is képviseltette magát. A konferencia nagyban hozzájárult a hazai és külföldi latin-amerikanisták és a mediterrán térség kutatóinak találkozásához, amire a járvány idején ritkán van lehetőség. Az eseményen 10 szekcióban 45 előadás hangzott el olyan témákban, mint például a magyar, mint kisebbségi nyelv kérdése Brazíliában, az illegális migráció, a mesterséges intelligencia katonai felhasználása, vagy a pandémia.

Pohl Árpád dandártábornok, a HHK dékánja megnyitó beszédében kitért a Dél-Amerika és Európa közötti kapcsolatok erősítésére, valamint köszönetet mondott a főszervezőknek, Thomázy Gabriellának (NKE HDI) és Urbanovics Annának (NKE KDI). A megnyitót a konferencia tudományos tanácsának elnöke, Szente-Varga Mónika zárta, aki röviden bemutatta az NKE-t a külföldi résztvevők számára. A konferencia lehetőséget adott arra, hogy doktoranduszok, kutatók, egyetemi tanárok bemutassák tudományos eredményeiket és beszélgessenek olyan aktuális témákról, mint a biztonsági-, védelmi-, katonai műszaki és nemzetközi tanulmányok. A konferencia sikere, hogy a Covid-19 járvány idején is hozzájárult az országhatárokon átívelő tudományos együttműködésre, ahol sem az időzónák, sem az eltérő nyelvek nem jelentettek akadályt.

Dél-AmerikaKonferencia_FüzesiKitti

A konferencián elhangzott előadások absztraktjai szerkesztett kötetben ide kattintva olvashatók.

A konferencia programja és az absztrakt kötet PDF formátumban ide kattintva tölthető le.

Forrás: uni-nke.hu