Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A spanyol nagykövetet fogadta a honvédelmi miniszter

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szováthy Kinga |  2021. november 30. 16:36

Spanyolország budapesti nagykövetét, Anunciada Fernández de Córdovát fogadta hivatalában dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter november 30-án, kedden. A találkozón részt vett Juan A. Escrigas Rodríguez ezredes, a Magyarországra akkreditált új spanyol véderőattasé is.

Spanyolorszag_Magyarorszagra_akkreditalt_vedero_attasejanak_fogadasa_20211130_02 copy

A honvédelmi miniszter a találkozón úgy fogalmazott, hogy a világban az egyre kiszámíthatatlanabb biztonsági helyzet tükrében fontos a NATO és az EU szövetségesekkel való együttműködés, amelyben hazánk Spanyolország megbízható partnere. Kiemelte továbbá, hogy együttműködésre és a kétoldalú kapcsolatok közös érdekek mentén történő erősítésére törekszik Magyarország.

Dr. Benkő Tibor elmondta, hogy hazánk nyitott a meglévő kapcsolatok bővítésére, és a jövőben is keresik a lehetőséget a kölcsönösen előnyös együttműködés élénkítésére Spanyolországgal, akár védelempolitikai, akár hadiipari területen. A tárcavezető továbbá nagyra értékelte Spanyolország hozzájárulását a székesfehérvári NATO Erőket Integráló Elem (NFIU) tevékenységéhez.

Spanyolorszag_Magyarorszagra_akkreditalt_vedero_attasejanak_fogadasa_20211130_03 copy

A találkozón szó volt még az afrikai térség biztonságának erősítéséről is, amellyel kapcsolatosan dr. Benkő Tibor elmondta, hogy a magyar kormányzat céljainak megfelelően, Magyarország nagyobb szerepvállalást kíván nyújtani az afrikai térség biztonságának erősítésében, amely a TAKUBA elnevezésű alkalmi harci kötelékben történő magyar katonai szerepvállalással valósul meg. A tárcavezető kiemelte: „fontos, hogy a közös kihívásokkal szemben, közös válaszokat adjunk és megosszuk tapasztalatainkat, így számítunk a spanyol műveleti szintű együttműködésre, a tanulságok cseréjére is.”

Kapcsolódó cikkek