Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Spanyolország budapesti nagykövetét és véderőattaséját fogadta a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: Szováthy Kinga |  2021. november 30. 16:47

Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) törzsfőnöke november 30-án, kedden hivatalában fogadta Anunciada Fernández de Córdova spanyol nagykövetasszonyt és Juan Escrigas Rodríguez ezredest, Spanyolország Budapestre átakkreditált véderőattaséját. A látogatás azért számít kiemelkedőnek, mert közel egy évtizede nem került sor magas szintű katonai találkozóra a két ország között.

Spanyolorszag_Magyarorszagra_akkreditalt_vedero_attasejanak_fogadasa_20211130_19 copy

A találkozón a felek a magyar-spanyol katonadiplomáciai kapcsolatok lehetőségeit tekintették át, továbbá konzultáltak a jövőbeli együttműködési lehetőségekről. A spanyol fél a megbeszélés során nagyra értékelte a Spanyolországban települő nemzetközi katonai szervezetekben lévő, kiemelkedő magyar jelenlétet. Spanyolország geostratégiai helyzete miatt híd szerepet tölt be a különböző földrészek, kultúrák és országcsoportok között.

A bemutatkozó megbeszélésen szóba került az illegális migráció kezelésének kérdése is. Spanyolország számára kihívást jelent a migráció, a nyugat-mediterrán térséghez tartozó szárazföldi és tengeri migrációs útvonalak több spanyol területet is érintenek. A Nyugat-mediterrán útvonalat – főleg Észak- és Szubszaharai Afrika felől – nagy migrációs nyomás terheli. Magyarország déli irányú migrációs terhelése is nagy feladatot ró a Magyar Honvédségre, emiatt a két ország álláspontja közös e téren: a megoldást a probléma forrásánál kell megtalálni, oda kell vinni a segítséget. Ezzel kapcsolatban Mihócza Zoltán altábornagy elmondta: Magyarország elkötelezett a stabilitás és a béke fenntartásában, emiatt a Magyar Honvédség a Barkhane-művelet részét képező Takuba alkalmi harci kötelékben, Mali és Niger területén tanácsadási, támogatási és harctéri mentorálási feladatokat lát el jövő évtől.

A megbeszélés zárásaként a felek megállapodtak abban, hogy nagyon fontosnak tartják a tapasztalatok cseréjét és a gyakorlati együttműködés lehetőségeinek jobb kiaknázását, valamint nyitottak a hasznos szakmai kapcsolatok építésére.

Az MHP törzsfőnöke sok sikert kívánt Juan Escrigas Rodríguez ezredesnek az előtte álló feladatokhoz és reményét fejezte ki, hogy Anunciada Fernández de Córdova nagykövetasszony további munkájával a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok a jövőben tovább fejlődnek.

Címkékattasé
Kapcsolódó cikkek