Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A sportolás jobb minőségű életet biztosít

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Magyar Kajak-Kenu Szövetség, HM Sportért Felelős Államtitkárság |  2023. július 17. 9:24

A sportolás jobb minőségű életet biztosít, ezért az a cél, hogy minél több embert sikerüljön rávenni a rendszeres testmozgásra – mondta a HM sportért felelős államtitkára, a budapesti atlétikai világbajnokság kormánybiztosa az MTI-nek a Hervis Balaton-átevezésen Zamárdiban július 15-én. A távot Birkás Balázs szakaszvezető, az MH Sportszázad világbajnok kajakosa, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel egy hajóban evezve teljesítette.

schmodt3

Schmidt Ádám beszámolt arról, hogy a nyár egyik legnagyobb szabadidősport-rendezvényén a „budapesti atlétikai világbajnokság is jelen van": aki valamilyen kézi hajtású vízi eszközzel teljesíti a nyolc kilométer hosszú Zamárdi–Tihany–Zamárdi útvonalat, részesévé válik a Hétköznapi hős programnak, és féláron válthat jegyet az atlétikai vb-re.

Az államtitkár az augusztus 19. és 27. között a Nemzeti Atlétikai Központban, valamint az utcai futó- és gyalogló versenyeknek otthont adó Hősök terén sorra kerülő világbajnokság előkészületeiről azt mondta, az év legnagyobb nemzetközi sporteseményéről van szó, „nagyon megfeszített munka zajlik". Mindannyian mindent megtesznek annak érdekében, hogy a budapesti legyen minden idők legjobb atlétikai világbajnoksága – jelentette ki. Közölte, az eseményre több mint 200 ország kétezer versenyzőjét, valamint háromezer médiamunkást várnak. Jelezte, eddig mintegy 216 ezer jegyet adtak el, a vásárlók közel fele külföldi, azaz mintegy 100 ezer turista emiatt látogat Magyarországra.

„A Nemzetközi Atlétikai Szövetség elégedett az eladott jegyek számával, mi azonban akkor lennénk elégedettek, ha ez a szám megközelítené a 350-400 ezret" – mondta Schmidt Ádám, egyúttal jelezte, hogy a kilencnapos versenyre maximum 400 ezer jegy értékesíthető. A Hervis Balaton-átevezés szervezői korábban arról tájékoztattak, hogy az esemény 2018 óta hagyománnyá vált, az idei erőpróbáig több mint 15 ezren szelték át a Balatont kajakkal, kenuval, SUP-pal vagy sárkányhajóval.

schmidt2

Maga az átevezés szikrázó napsütésben és jó hangulatban telt: több, mint 4000 ember teljesítette a Zamárdi–Tihany–Zamárdi útvonalat. Az MH Sportszázad világ- és Európa-bajnok katonasportolója, Birkás Balázs szakaszvezető Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel egy hajóban evezve teljesítette a nyolc kilométeres távot.

„Fantasztikus volt, visszafelé már beszéltük is, hogy jövőre milyen újításokkal jövünk, úgyhogy lehet újra itt leszünk ebben a felállásban. Balázs többször is mondta közben, hogy élvezzük az evezést, és ez meg is történt. Élveztük és megcsodáltuk a Balatont, az idő is gyönyörű. Nekem ez egy nagy élmény volt, az egész hangulat remek, nem lepődnék meg, ha jövőre is találkoznánk!” – nyilatkozta Szentkirályi Alexandra.

alexandraevez