Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A suttogók táborában

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2022. július 14. 15:58

A fenti cím egyáltalán nem klikkvadász túlzás, vagy éppen légből kapott kitaláció: az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 44. Adorján József Területvédelmi Zászlóalj szervezte lovas táborban valóban az úgynevezett suttogó módszerrel ismertetik meg a táborozókat.

4

Rögtön hozzátehetnénk, hogy mindezt stílusos környezetben teszik, hiszen a bárdudvarnoki lovarda udvarán ezen a július 13-ai délutánon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc honvédsátra fogadja az ebéd utáni programra érkező közel húsz táborozó fiatalt. A sátor előtt természetesen korhű ágyú pihen, mellette pedig hagyományőrző huszár áll, ahogy illik. A lovakat viszont nem huszárok, hanem már a táborozók hozzák ki az istállóból. (A négylábúak egyébként majdnem mind úgynevezett huszárlovak, tehát bírják a kiképzést.) A tábor lelke Császár Csilla tartalékos főhadnagy, a területvédelmi zászlóalj kiképzési tisztje elmondta: a lovas táborban résztvevő fiatalok a Monty Roberts-féle erőszakmentes lókiképző módszerrel ismerkedhetnek meg.

12

„Közismertebb nevén ez az úgynevezett suttogó-módszer. Mivel Monty Roberts instruktori címmel rendelkezem, ezt a tudást szeretném átadni a gyerekeknek. Már egész ügyesen megtanulták, hogyan lehet a lóval szépen kommunikálni. A táborban nem a lovaglás az elsődleges, hanem az, hogy megismerjék az állat természetét, tudjanak velük kapcsolatot teremteni. Mert a ló és ember közötti kommunikáció nagyban elősegíti aztán az ember-ember közötti kommunikációt. Ennél a módszernél a honvédség képviselte értékek a legfontosabbak, úgy, mint például az együttműködés, a bajtársiasság, az egymásra történő odafigyelés, a segítségnyújtás és a csapatmunka. Érdekes, hogy aki kicsit félénkebb, annak a siker érdekében fel kell bátorodnia, aki pedig mondjuk nagyobb hangú, annak visszább kell vennie, különben a ló nem fog odajönni hozzá. Az állat csakis azt figyeli, ki, hogyan viselkedik és afféle tükörként ő is ugyanúgy viszonyul az emberhez” – avat be minket a lovas tábor talán leglényegesebb részébe a tartalékos főhadnagy asszony.

Központi szerepük ellenére ez a honvédelmi tábor sem csak a lovakról szól. Ma például airsoft-lövészet, és első; illetve második világháborús hagyományőrző bemutató színesítette a programot. Kátai Róbert alezredes, zászlóaljparancsnok kérdésünkre kiemelte: a tábor célja, hogy élményekre építve ismertessen meg mindenkit a honvédség mindennapjaival és bemutassa a Magyar Honvédség képviselte értékeket.

7

„Konkrétan a mostani lovas tematikájú tábor résztvevői ellátogattak többek között a Zselici Csillagparkba és a Kassai-völgybe is. A természet közelsége egyébként mindenkit elvarázsol. Általánosságban pedig azt gondolom, hogy mindenkinek fontos például hagyományaink tisztelete. Lássák, tapasztalják meg a fiatalok, hogy a múltunkba kapaszkodunk és a jövőnk felé növekszünk” – fogalmazott az alezredes.

Különböző táborokba látogatva, sokszor kérdezzük a táborvezetőket, érkezik-e valamilyen utólagos visszacsatolás hozzájuk a szülők részéről. Most is feltettük ezt a kérdést és válaszként az egyik megmutatott köszönő levelet idéznénk, mégpedig szó szerint. „Nagyon színvonalas, nagyon emberközpontú, igazi életre szóló élmény volt a fiunknak, ami lehet, hogy egy életre meg fogja határozni, hogy részt vállaljon később is a haza szolgálatában! Köszönjük!”