Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Szent László-hadosztályra emlékeztek

Szöveg: Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület / HTBK Debrecen |  2012. augusztus 17. 13:51

Letkésen szerveztek megemlékezést a Magyar Királyi Honvédség Szent László-hadosztályának emlékére, amelyen a Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör debreceni tagozata hagyományőrző szekciójának tagjai, valamint a Gábor Dénes Szakközépiskola KatonaSulis diákjai is részt vettek.

Az 1944 októberében felállított hadosztály 1944 decemberében Letkés−Ipolyszalka térségében folytatott védelmi harcokat a nyugati irányban előnyomulni szándékozó szovjet csapatokkal szemben. A hadosztály katonáinak hősies ellenállása – nagy veszteségek árán – végül átmenetileg feltartóztatta a Vörös Hadsereg egységeit. Ezt követően az alakulatot Pápa térségébe csoportosították át pihenőre és feltöltésre. 1945 tavaszán már a Balaton-felvidéken harcolt, majd május 11-én tette le a fegyvert a brit hadsereg előtt.

Letkés és a szomszédos, szlovákiai Ipolyszalka község 1990 óta hivatalosan is megemlékezik a harcokról és az azokban hősi halált halt katonákról. A megemlékezés egyik helyszíne a letkési temető, ahol a harcokban elesett katonák és polgári személyek sírja mellett a II. világháborús áldozatok emlékoszlopa is megtalálható.

A hagyományőrzők korabeli posztó hadi ruházatban teljesítettek katonai tiszteletadást a június 23-ai ünnepségen. A hadosztály jelen lévő egykori katonái − beleértve a szervező dr. Farkas Jenő nyugállományú ezredest is − elismeréssel szóltak a hagyományőrzők fegyelmezettségéről, alakiasságáról és nem utolsósorban állóképességéről, hiszen a megemlékezésre a nyári kánikulában került sor.

Címkékelismerés