Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Talibán nem tárgyal Karzai-jal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 23. 15:04

A tálibok nem vesznek részt – és nem is fognak – az afgán lázadócsoportok és Hamid Karzai afgán elnök között zajló béketárgyalásokban, amíg a külföldi katonákat nem vonják ki az országból – közölte kedden Zabihulla Mudzsáhid, a mozgalom egyik szóvivője.

Zabihulla Mudzsáhid közölte, hogy mozgalma – amely Afganisztáni Iszlám Emírségnek nevezi magát (ez volt az neve az országnak az 1996-2001-es tálib uralom idején) – nem változtatott korábbi álláspontján: a csapatok visszavonásáig nem lehet tárgyalni a békéről.

“Az Iszlám Emirátusnak világos az álláspontja. Ezt sokszor, nagyon sokszor elmondtuk. Nem lesznek tárgyalások, amíg a külföldi csapatok afgán földön nap mint nap gyilkolják az ártatlan afgánokat" – mondta a szóvivő.

Hamid Karzai hétfőn első ízben tárgyalt Kabulban az afganisztáni lázadók egyik legjelentősebb mozgalma, a Hezb-i-Iszlámi – Gulbuddin Hekmatjar tömörülése – küldöttségével.

A tálibok szóvivője azt mondta, ha egyszer a Hezb-i-Iszlámi képviselői elmentek Kabulba tárgyalni, az kizárólag az ő dolguk.

A kormány ellen harcoló, de a tálib mozgalommal is szembekerült Hezb-i-Iszlámi képviselői egy 15 pontos béketervet terjesztettek Karzai elé. Ennek egyik sarkalatos pontja az a követelés, hogy júliusban kezdődjön meg és hat hónapon belül fejeződjék be a külföldi csapatok kivonása Afganisztánból. Az elképzelés szerint a jelenlegi kormány és a parlament hat hónapig, egy átmeneti hatalom megalakulásáig maradna hivatalban, és 2011 márciusában tartanák meg az elnök- és a parlamenti választást.

CímkékAfganisztán