Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Növelték a spanyol terrorkészültség szintjét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 23. 15:02

Spanyolországban növelték a terrorfenyegetettség miatti készültség szintjét, miután fény derült arra, hogy valószínűleg baszk szakadárok felelősek egy francia rendőr haláláért, akit a múlt héten lőttek le Párizs egyik elővárosában. A belügyminiszter  közölte, hogy a négyfokozatú skála második lépcsőjében alacsonyról magas szintre emelték a készültség fokát.

Spanyolország tavaly decembert végén rendelt el kettes fokozatú riadót, tekintettel arra, hogy átvette az Európai Unió soros elnöki tisztét. A belügyi tárca szerint a most elrendelt magasabb készültségi fok a soros elnökség időtartamára, június végéig érvényes.

A múlt héten kedden Párizs egyik elővárosában lelőttek egy francia rendőrt, s minden jel arra utal, hogy a Baszk Haza és Szabadság (ETA) Spanyolország terrorszervezet tagjai felelősök érte.

Most először fordult elő, hogy az ETA francia rendőr halálát okozta.

Az Európai Unió terrorizmus-ellenes koordinátora szerint továbbra is nagy annak kockázata, hogy a tagállamokban merényletet kövessenek el. Gilles de Kerchove a belga De Standaard újság honlapján vasárnap megjelent interjúban úgy vélte: az a tény, hogy Európa az utóbbi években nem volt terrorista merényletek célpontja, még nem jelenti azt, hogy ne létezne fenyegetés. De Kerchove Németországot, Nagy-Britanniát és Spanyolországot tartja a leginkább fenyegetett államoknak.

Közben a The Daily Telegraph című londoni napilap azt írta kedden egy kormányzati elemzésre hivatkozva, hogy növekszik a veszélye egy olyan nagy-britanniai merényletnek, amelyet az al-Kaida terrorhálózat sugárzó anyagot szétszóró robbanószerkezettel – úgynevezett “piszkos bombával" – követne el. A brit kormány januárban a második legmagasabb fokozatra emelte a terrorkészültség szintjét. A jelenlegi riasztási fokozat a hivatalos meghatározás szerint “súlyos" terrorfenyegetettséget jelent.