Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös tesztelésen a királyi haditengerészet legjei

Szöveg: Háború Művészete |  2010. március 23. 13:45

2010. március 22-től közös tengeri tesztsorozaton vesz részt a brit királyi haditengerészet legkorszerűbb egységei között számon tartott, Type-45-osztályú romboló, a Dauntless, valamint a nukleáris meghajtású Astute tengeralattjáró osztály első példánya, az Astute.

A Dauntless hadihajót 2009 decemberében vette át a brit védelmi minisztérium, szolgálatba állítása várhatóan még 2010-ben megvalósulhat. Az Astute tengeralattjáró tavaly novemberben érkezett meg a faslane-i tengerészeti bázisra, tengeri tesztjeit követően a tervek szerint még idén csatlakozhat a flottához.

A rendkívül korszerű Type-45 hadihajóosztály a valaha épült legerősebb és legnagyobb rombolónak számít, méretei és teljesítménye a cirkálókéval vetekszik. A 7200 tonna vízkiszorítású modern hajóegységek elsődleges feladata a légvédelem lesz, a repülőgép- és helikopterhordozó hadihajók vezette flottacsoportok részeként. Ezek a rombolók fogják felváltani az elavult Type-42 osztályú egységeket a Royal Navy állományában.

 

Az első hat egységet már megrendelte a védelmi minisztérium; érdekesség, hogy mindegyik hajó D betűvel kezdődő nevet kap. Az első a HMS Daring lett, a második a HMS Dauntless nevet kapta, a harmadik pedig a HMS Diamond lesz. A soron következő egységek nevei is ismertek már: HMS Duncan, HMS Dragon és HMS Defender. Az eredeti tervek szerint tizenkét egység készült volna, később ezt nyolcra módosították, de takarékossági okokból végül csak hat példány épül meg.

A 7400 tonna vízkiszorítású, 97 méter hosszú Astute a Royal Navy legnagyobb és legerősebb támadó tengeralattjárója lesz. A legmodernebb stealth technológiával megépített, korszerű szonár, és kommunikációs rendszerekkel ellátott tengeralattjárók a Swiftsure- és a Trafalgar-osztályú egységeket fogják leváltani. Az eredeti tervek szerint a britek hét darabot kívánnak szolgálatba állítani az új tengeralattjáróból, melynek következő három példánya (Ambush, Artful, Audacious) is már építés alatt áll.