Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tálibok cáfolják a tárgyalás hírét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 14. 12:34

Az afgán tálibok szerdán cáfolták, hogy tárgyalnának Hamid Karzai elnök kormányával a tizedik évébe lépett háború befejezéséről. Zabihullah Mudzsahed tálib szóvivő megismételte a felkelők régi követelését a külföldi csapatok távozásáról, hozzáfűzve: az csak a kabuli kormány és külföldi támogatói hitelét ássa alá, ha azt terjesztik, hogy béketárgyalások folynak, miközben csapataik harcban állnak a felkelőkkel.

Mudzsahed szerint a tárgyalások a felkelők elárulásával érnének fel.
„Bíznotok kell vezetőitekben, és biztosíthatlak benneteket, hogy vezetőitek nem engedik meg senkinek, hogy véretekről alkudozzanak és feláldozzanak benneteket egy titkos megállapodás oltárán" – mondta a szóvivő.

A The Washington Post amerikai lap a közelmúltban meg nem nevezett afgán és arab forrásokra hivatkozva írt az állítólagos béketárgyalásokról. A források szerint a tálibok képviselőit felhatalmazták arra, hogy a Pakisztánban székelő, afgán tálib törzsi szervezet, a súra nevében tárgyaljanak.

Karzai egy interjúban szintén elismerte, hogy kormánya nem hivatalos kapcsolatban áll a tálibokkal és az esetleges tárgyalásokról egyeztetnek, bár azt hozzáfűzte, hogy közvetlen tárgyalások nem folynak.

Richard Holbrooke, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekben illetékes különmegbízottja, hétfőn Berlinben szintén óvott attól, hogy túl nagy jelentőséget tulajdonítsanak Karzai és a tálibok közötti kapcsolatoknak.

CímkékAfganisztán