Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Schmitt Pál egyeztetett a szudáni elnökkel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 14. 10:37

Schmitt Pál államfő telefonon mondott köszönetet Omar Hassan Ahmad al-Bashir szudáni elnöknek az elrabolt magyar ENSZ-alkalmazott ügyének megoldása érdekében tett eddigi erőfeszítéseiért – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal szerdán.

A köztársasági elnök telefonon egyeztetett a szudáni elnökkel az egy héttel ezelőtt elrabolt Papp István alezredes ügyében, aki elrablása idején egyéni munkavállalóként teljesített szolgálatot – olvasható a közleményben.

Schmitt Pál amellett, hogy kifejezte háláját szudáni kollégájának az eddigi erőfeszítéseiért, egyúttal a segítségét is kérte a magyar ENSZ-alkalmazott kiszabadítása érdekében – írta az államfő hivatala.

Papp István alezredest, aki az ENSZ dárfúri békefenntartó missziójában (UNAMID) egyéni munkavállalóként teljesített szolgálatot, múlt csütörtökön hurcolták magukkal szudáni emberrablók Dárfúr tartomány történelmi fővárosában, el-Faserben.

A Dabanga rádió múlt vasárnap kapcsolatba lépett az elrabolt magyar ENSZ-békefenntartóval. A rádiónak Papp Istvánként bemutatkozó férfi azt mondta, hogy egy táborhoz hasonló helyen tartják fogva, ahol mintegy száz egyenruhás tartózkodik. Elmondta, tart attól, hogy fogva tartói rátámadnak vagy megölik. Amiatt is aggódik, hogy esetleg maláriát kaphat, mert körülötte többen betegek.

Az ENSZ biztonsági kérdésekkel foglalkozó részlegének (DSS) szakértői elemzik a hangfelvételt, azzal a céllal, hogy teljes bizonyossággal meg tudják állapítani: valóban Papp István hangja hallható a Dabanga dárfúri rádióban sugárzott beszélgetés során. A DSS pozitív jelnek tekinti, hogy az emberrablók a Dabanga rádión keresztül jelentkeztek, mert a legutóbbi – az érintettek kiszabadulásával végződő – dárfúri emberrablási esetben is ezt a csatornát alkalmazták.