Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tálibok célja az idegenek elűzése

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. január 22. 8:44

A tálibok nem a hatalom visszaszerzéséért harcolnak, hanem azért, hogy elűzzék az Afganisztánban állomásozó külföldi csapatokat – közölte szerdán egy volt tálib vezető.

“Már most sincs mentség az amerikai katonák afganisztáni jelenlétére, és az a terv, hogy növelik a (külföldi) katonák számát, csak még jobban destabilizálja az országot, kiszélesíti a háborút" – mondta Abdul Szalam Zaif, a tálib rendszer volt pakisztáni nagykövete.

Az egykori tisztségviselő, aki saját bevallása szerint már nem tagja a fanatikus mozgalomnak, azt állította, hogy az 1996 és 2001 között kormányzó tálibok nem akarnak ismét visszatérni a hatalomba, céljuk az, hogy a külföldi erők elhagyják az országot.

Zaif úgy vélte, hogy egyedül Szaúd-Arábián keresztül lehetséges párbeszédet kialakítani a tálibokkal. (Szaúd-Arábia volt az egyike annak a három országnak, amely hivatalosan elismerte az egykori tálib kormányt.)

“A szaúdiak most készek bekapcsolódni az ügybe, hajlandóak tárgyalni az (afgán) kormánnyal, az amerikaiakkal és a tálibokkal egyaránt" – mondta Zaif.