Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Előtérben a képzőművészet és a zene

Szöveg: Csák Tímea |  2009. január 22. 8:48

A Magyar Kultúra napját minden évben megünneplik a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyában is. 2009. január 21-én ezúttal a zene és a képzőművészet került előtérbe.

A program első felében a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar tagjaiból alakult kvintett előadásában Marc Antoine Charpentier 17. századi barokk zeneszerző Tedeum című miséjének prelűd tételét, valamint Jean Joseph Mourett B dúr szvittjének, rondo tételének feldolgozását hallhatták a megjelent katonák.

1595883329
A darabokat Farkas Ferenc 20. századi magyar zeneszerző hangszerelte rézfúvós kvintettre. A rövid műsort Szántó Lukács, vásárhelyi festőművész megnyitója követte. Az alkotó elmondta, 1985-től autodidakta módon foglalkozik a festészettel, amelynek hiányosságait szegedi, illetve budapesti szabadiskolákban pótolta. Pályája elején szűkebb környezetét, az alföldi tanyavilágot és a tiszai táj örök szépségét örökítette meg. Az utóbbi évek utazásainak, kirándulásainak élményeiből merítve témái egyre nyitottabbak a nagyvilág felé.

Képein a mediterrán hangulat, a provancei táj és Velence is visszaköszön, de a Madarasi Hargita is visszatérő motívum. Most mindezeket a vásárhelyi katonák is megtekinthették. Az állomány elismerően nyilatkozott a művész alkotásairól.

Fotó: Medgyesi Arnold