Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tálibok háborús bűnösök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 11. 10:30

Vizsgálatot kell indítani, és bíróság elé kell állítani háborús bűntények elkövetése miatt a tálibokat és más lázadócsoportok tagjait – közölte a napokban az Amnesty International (AI)  nemzetközi emberi jogi szervezet.

A londoni székhelyű szervezet keddi állásfoglalása azután látott napvilágot honlapján, hogy az ENSZ jelentésében megállapította: az év első hat hónapjában 31 százalékkal nőtt az afganisztáni harcok civil áldozatainak száma, s legtöbbjük halála a tálibok és más felkelők számlájára írható.

Sam Zarifi, az Amnesty International ázsiai részlegének igazgatója közölte, hogy a tálibok és más lázadók egyre gátlástalanabbá válnak a civilek szisztematikus meggyilkolásában. Zarifi leszögezte, hogy a civilek támadása háborús bűncselekménynek számít. Az afgánok igazságtételt követelnek, de Afganisztánban jelenleg a gyakorlatban nincs olyan igazságügyi rendszer, amely felszámolhatja a felelősségre vonhatóság hiányát.

“Ezért az afgán kormánynak fel kell kérnie a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy vizsgálja meg a háborús és az emberiesség ellen elkövetett bűntényeket, amelyeket a konfliktusban érintett valamennyi fél elkövethetett" – mondta Zarifi.

A jogvédő szervezetnek tudomása van arról, hogy a dél-afganisztáni Kandahár, Zábul és Hoszt tartományokban a falvak törzsi vezetői elmenekülnek otthonukból, tartva a tálibok támadásaitól. Egy kandahári újságíró arról számolt be, hogy a törzsi “véneket" megfenyegették azzal, hogy amennyiben nem működnek együtt a tálibokkal, megölik őket, amerikai kémeknek állítva be őket a falu népe előtt.

Az Amnesty International felszólította az Afganisztánban állomásozó külföldi erőket és az afgán katonákat, hogy tegyenek eleget törvényi kötelezettségüknek, és oltalmazzák a polgári lakosokat, kiváltképpen azokat, akik információkkal látják el őket a kormányellenes csoportosulásokról.