Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódik a rendőrök kiképzése Afganisztánban

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. augusztus 11. 10:24

A Belügyminisztériumtól az EUPOL (European Union Police Mission in Afghanistan) állományába vezényelt magyar rendőrök vezetésével folytatódott az afgán rendfenntartó erők képzése Pol-e-Khomriban. A Tartományi Műveleti Koordinációs Központ vezetőinek képzését a rendőrök az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Támogató Programjának keretében hajtották végre.

A szeminárium az alapvető emberi jogokon túl részletesen foglalkozott a nők jogaival és az ellenük irányuló erőszak felszámolásával. A képzésért felelős Kondás Tibor rendőr őrnagy szükségszerűnek, egyúttal sikeresnek is ítélte a közös munkát. Hosszabb volt az a tanfolyam, melynek során az afgán bűnügyi szolgálatok és kábítószer-ellenes csoportok kaptak átfogó ismereteket Dely Péter rendőr alezredestől és Porkoláb Zoltán rendőr őrnagytól.

A kábítószeres bűnözés felszámolására irányuló képzés jogi és nyomozási ismereteket, kábítószer-ismereteket, valamint a kiterjedt kábítószer-hálózatokat ellátó droglaborok felderítésére vonatkozó eljárásokat ölelte fel. A Veszprém és Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságok felderítő osztályának szakemberei által július 24. és augusztus 9. között vezetett programra igen nagy szükség van az afgán rendőröknek és bűnüldöző szerveknek. A magyar kiképzők szerint csak hosszú és kitartó munkával lehet eredményt elérni a kábítószer-ellenes küzdelemben Afganisztánban.