Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Hazámat szolgálom!” – és ami mögötte van

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. augusztus 11. 10:08

A katonák bátorságának, kitartásának, kötelességtudatának és bajtársiasságának elismerése egyidős a hadtörténelemmel. Csakúgy, mint évezredekkel ezelőtt, a seregek fiai és lányai ma is büszkén viselik a mellükre tűzött érdemérmeket, amelyek helyettük beszélnek, de róluk szólnak. A műveleti területen szolgáló katonák feszített, fáradságos szolgálatban teljesítik kötelességüket, távol a hazától, a családtól.

A közelgő választásokból, és a küszöbön álló átadás-átvételből fakadó feladatok sűrűjében, augusztus 6-án és 9-én az ISAF-erők kötelékében, az MH PRT-ben, Pol-e-Khumriban szolgáló katonák ünnepelni gyűltek össze. Dr. Boldizsár Gábor ezredes, a kontingens parancsnoka hozzájuk szólva megköszönte Afganisztán újjáépítéséért tett erőfeszítéseiket. Mint mondta, sok ezer, úttalan utakon megtett kilométer, száz meg száz járőrfeladat, kiképzés, fáradságot nem ismerő munka áll a katonák háta mögött.

Magyarok, horvátok, montenegróiak a HUN PRT tagjaként a NATO égisze alatt teljesítették kötelességüket hat hónapon keresztül itt Afganisztánban ennek a sokat szenvedett népnek a jövőjéért, mindennapos veszélyek közepette. Ezt az önzetlen szolgálatot köszönte meg Boldizsár ezredes, amikor odalépett katonáihoz és a mellükre tűzte a „Non Article 5" NATO-érdemérmet az afganisztáni műveletekben való részvételért. Minden katona életében rendkívüli pillanat ez, amely a szíve mélyén elkíséri nemcsak szolgálata, de élete végéig!

És a katona, lelkében büszkeséggel, határozottan csak ennyit válaszol: „Hazámat szolgálom!"