Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Tejas megfelel az éjszakai műveleti követelményeknek

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu / Flight Global |  2011. május 3. 8:46

Az indiai Tejas LCA (Light Combat Aircraft – Könnyű Harci Repülőgép) végrehajtotta az éjszakai repülési tesztek első fázisát, amely során célmegjelölő, célzó és támadó feladatokat egyaránt végrehajtottak a repülőgéppel a sötétség leple alatt. A repülőgép a gyártó, Hindustan Aeronautics cég Bengaluruban található repülőteréről emelkedett a levegőbe és a küldetés során alkalmazásra került az izraeli gyártmányú multi-funkciós fedélzeti lokátor, valamint a Rafael cég által fejlesztett célmegjelölő konténer.

„Az elsődleges eredmények azt mutatják, hogy az integrált rendszerek nagyon jól működtek, azok megfeleltek az éjszakai műveletekkel szemben támasztott követelményeknek," – mondták az indiai állami tulajdonban lévő Védelmi Kutatási és Fejlesztési Szervezet (DRDO) képviselői. „Az aktuális fázis sikere azt jelenti, hogy a Tejas megfelel az éjszakai műveleti követelményeknek."

Az éjszakai tesztrepülések második fázisára néhány hónapon belül sor kerül, mondta a DRDO képviselője. A folyamat sikeres befejezése egy fontos lépés ahhoz, hogy a Tejas megkapja a teljes hadrafoghatósághoz szükséges engedélyeket és rendszerbe álljon az indiai légierő kötelékében.
Az első Tejas 4. generációs vadászbombázó repülőgépet hivatalosan 2011. január 10-én vette át az indiai légierő.

 

A Tejas átadási ceremóniája