Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO-csapások Miszrátára

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 3. 9:50

Beszüntették a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hűséges erők Miszráta város kikötőjének ágyúzását május 2-án hétfőn, miután a NATO légiereje csapásokat mért a város környékére, a kikötő azonban továbbra is zárva van – közölte a kormányellenes lázadók szóvivője.

A Reda néven bemutatkozó szóvivő elmondta, hogy a NATO légiereje helyi – és közép-európai – idő szerint dél körül lendült támadásba, ezt követően a Kadhafi-erők abbahagyták az ágyúzást.

Kadhafi csapatai reggel délnyugat felől, harckocsik bevetésével indítottak támadást, és megpróbáltak behatolni a városba.

A történtek rávilágítottak arra, hogy a lázadó mozgalom mennyire rászorul a Nyugat katonai támogatására.

Az elmúlt két hónapban több százan haltak meg a miszrátai harcokban. A lázadók egy hete kiszorították a városközpontból a Kadhafi-erőket, amelyek válaszul a külvárosokat, illetve az ország további, ellenzéki kézen lévő területeivel létfontosságú tengeri összeköttetést biztosító kikötőt lövik.

A lázadók között hétfőn olyan híresztelések terjedtek el, hogy a kormányerők vegyi fegyver bevetésére készülnek, katonáik között pedig már gázálarcokat osztogatnak, ám ezeket független forrásból nem lehetett ellenőrizni.

Közben Tripoliban eltemették Kadhafi egyik fiát, Szeif el-Arabot és a líbiai vezető három unokáját, akik a hét végén a Kadhafi-fiú házára mért NATO-csapásban vesztették életüket. Szeif el-Arab és testvérei gyermekeinek temetésén mintegy kétezer ember jelent meg, akik zászlókat és Kadhafi-fényképeket lengettek. A résztvevők ökleiket rázták a levegőbe és Kadhafit támogató jelszavakat skandáltak. Kadhafi nem jelent meg a temetésen, legismertebb fia, Szeif al-Iszlám viszont igen, sötét törzsi öltözékbe burkolózva.