Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tengeralattjáró-baleset nyitott kérdései

Szöveg: Háború Művészete |  2008. december 9. 8:52

Az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev, a napokban jelentette be, hogy a nukleáris meghajtású Nyerpa névre keresztelt Akula-II osztályú támadó tengeralattjáró közelmúltban történt balesete emberi mulasztás következménye volt.

Az orosz nyilatkozat szerint a jövőben ez nem fogja érinteni az Indiával folytatott sikeres katonai együttműködést. Meg nem erősített információk szerint India 650 millió dollárt fizetetne a Nyerpa 10 évre szóló bérléséért, de az orosz flotta inkább megtartaná a tengeralattjárót. A kérdés tehát továbbra is nyitott maradt, mi lesz a Nyerpa sorsa?

A baleset november 8-án történt, amikor a Nyerpa nevű orosz tengeralattjáró első próbaútja során freongáz került a hajó orr-részébe, melynek következtében 20 ember életét vesztette. A vizsgálatok a mai napig nem záródtak le, és a lehetséges okok feltárása továbbra is folyamatban van. Elsődlegesen technikai hibára gyanakodtak, de a jelenlegi legfrissebb információk szerint „emberi faktor" okozta a tragédiát. Ezt Medvegyev is megerősítette Indiában tett látogatása során, továbbá hangsúlyozta, hogy Oroszország készen áll kibővíteni Indiával folytatott katonai és technológiai együttműködéseit.

Szakértők és laikusok egyaránt figyelemmel kísérik a két ország kapcsolatának alakulását a tengeralattjáró balesete után, hiszen közismert tény, hogy India az egyik legnagyobb vásárlója az orosz fegyvereknek. Többek között a T-90-es tankok gyártása, valamint a MiG-29-es vadászgépek vásárlása és felújítása kapcsán is együttműködik Oroszország és India. Ez utóbbiról éppen márciusban állapodtak meg, körülbelül 70 darab, az 1980-as évek óta üzemben lévő MiG-29-es korszerűsítését vállalták az oroszok, továbbá tárgyalásokat folytattak egy új, ötödik generációs vadászgép közös kifejlesztéséről is. Sikeres együttműködésre több példát is találhatunk, elég csak megemlíteni a BrahMos szuperszonikus cirkáló rakétát, melynek szárazföldi és tengeri változata már az indiai hadsereget és haditengerészetet erősíti.