Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Társasjáték a népirtás emlékére

Szöveg: inforadio.hu/honvedelem.hu |  2008. december 9. 8:43

Botrányt kavart Szerbiában egy új horvát háborús társasjáték, amely egy 1995-ös etnikai tisztogatásnak állít emléket. Az ünnepek előtt piacra dobott játékban horvát katonákkal kell előrenyomulni, amelyek sokkal nagyobbak, mint a szerb fegyveresek bábui.

A furcsa szerbellenes társasjátékot egy horvát magánvállalkozó készíti és forgalmazza. A karácsony előtt boltokba került játékot a gyártó kifejezetten gyermekek számára ajánlja.

A játék a délszláv háború idején indított, Vihar fedőnevet viselő katonai akcióra emlékeztet, amelynek során a horvát hadsereg több tízezer szerbet üldözött el Nyugat-Horvátországból, és mintegy kétezer embert megölt. A játék e brutális akció menetét kíséri végig.

A játékot négyen játszhatják, a táblán tankokkal, ágyúkkal és katonákkal lehet lépni és kockát dobva lehet előrehaladni. A győztes az, aki elsőként ér Kninbe, a horvátországi szerbek egykori fővárosába és szellemi központjába. A játékban egyébként a horvát katonák és rendőrök bábui jóval nagyobbak, mint a lázadó szerb gerilláké.

A termék jól szemlélteti a máig nem csituló horvát-szerb ellenszenvet. Máig egyik fél sem ismeri el hadserege egykori bűneit, korábban egyébként Horvátország és Szerbia kölcsönösen perelték egymást a Nemzetközi Bíróságon népirtás vádjával.