Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A terroristák szerint lelőtték a nigériai légierő egyik harci repülőgépét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. április 4. 16:28

A Boko Haram dzsihadista szervezet állítása szerint harcosai lelőtték a nigériai légierő egyik harci repülőgépét. Ezt a Reuters hírügynökség közölte április 2-án egy a birtokába jutott videófelvételre hivatkozva, amelynek valódiságát azonban nem tudta független forrásból ellenőrizni.

A nigériai légierő 475-ös lajstromszámú Alpha Jet típusú harci repülőgépe két napja tűnt el az ország északkeleti részében. Megfigyelők szerint a gép elvesztése jelentősen visszaveti a nigériai kormányerők szélsőségesek elleni műveleteit a térségben, ahol a légierő kulcsfontosságú tényezőnek számít a Boko Haram és szakadár szervezete, az Iszlám Állam nyugat-afrikai szervezete (ISWAP) megfékezésében.

A Boko Haram által közzétett felvételen a gép kiégett roncsai láthatóak rajta a nigériai légierő felségjelzésével. A szélsőségesek később egy katonai egyenruhát viselő holttestet is mutatnak a videón. „Ahogy láthatjátok, ez a repülőgép pilótája, akit azért küldtetek, hogy ártson Isten szolgálóinak ” – hangoztatta a felvételen egy maszkos terrorista.

A hadsereg korábbi tájékoztatása szerint március 31-én egy Alpha Jet harci repülőgép két pilótával eltűnt a radarernyőkről és feltehetően lezuhant. A másik pilóta sorsáról egyelőre nem tudni.

Nigériának ezen a részén a Boko Haram nevű terrorszervezet emberei hajtanak végre támadásokat rendszeresen 2009 óta. Több mint 36 ezer embert gyilkoltak meg, és több mint kétmilliót elűztek otthonából. Az ISWAP 2016-ban jött létre azokból a terroristákból, akik kiváltak a Boko Haramból.