Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A területvédelmi tartalékos erők Magyarországon

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. szeptember 17. 8:25

Az „Adassék tisztelet a katonaeszménynek” elnevezésű előadás sorozat keretében, „A területvédelmi tartalékos erők Magyarországon” címmel tartott előadást Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokhelyettese, a vajai Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteményében, szeptember 15-én, csütörtökön.

tartalekosea1

Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred, Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ és a Magyar Huszár Alapítvány szervezésében létrejött rendezvényen Apáti Zoltán dandártábornok bemutatta a területvédelmi tartalékos rendszer fejlődésének legfontosabb állomásait. Előadásában kiemelte – többek között – a tartalékos katonák helytállását a déli határszakasz védelmében és a koronavírus járvány okozta válsághelyzet során az egészségügyi intézmények támogatásában is.

A parancsnokhelyettes elmondta azt is, hogy nemcsak a belföldi és nemzetközi gyakorlatokon teljesítenek jól a tartalékos honvédek, hanem Koszovó mellett idén először már Irakban is missziós feladatot fognak ellátni.

tartelekosea3

Az előadáson a település lakói, tanulói és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei katonai szervezetek képviselői vettek részt.

A Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ által szervezett „Adassék tisztelet a katonaeszménynek” című előadássorozatnak idén több más helyszín is otthont ad. Az előadásoknak köszönhetően az érdeklődők betekinthetnek a katonák mindennapjaiba, megismerkedhetnek a honvédelmi neveléssel, az Önkéntes Tartalékos Rendszerrel, valamint képet kaphatnak a honvédség legátfogóbb fejlesztési programjairól is.

tartalekos ea2