Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Tiszán vizsgáztak

Szöveg: Galambos Sándor |  2011. február 10. 6:04

Szinten tartó foglalkozáson, és vízi vezetői vizsgán vettek részt a hét elején a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred PTSZ-M – kétéltű, lánctalpas, úszó gépjármű – gépkezelői. A kétnapos program során a 2. hídépítő század katonáit „tesztelték”, akik mindannyian megfeleltek a követelményeknek.

1595913942
Elméletből és gyakorlatból is vizsgáztak a hét elején a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred gépkezelői. Haug Imre törzsőrmester, deszant-átkelő rajparancsnok, a foglalkozás vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a mostani kiképzésen azok vettek részt, akik rendelkeznek ugyan PTSZ kezelői igazolvánnyal, csak az lejárt, vagy a közeljövőben fog lejárni.

Az első napon tantermi foglalkozásokat tartottak: átismételték többek között a szerkezettant, a karbantartási feladatokat és az üzemeltetési okmányok vezetését. A szárazföldi és a vízi vezetési vizsgára pedig másnap, a Tiszán került sor, ahol a még áradó folyó erős sodrása miatt nem jelöltek ki ugyan bójákkal vezetési pályát, de a vizsgázók így is gyakorolhatták a folyóba való be- és kihajtást, és a vízi manővereket.

Sem a délelőtti köd, sem a Tisza magas vízállása nem zavarta a gyakorlást és a vizsgát Haug törzsőrmester szerint.

„Mindegy, hogy milyen magas a víz, ahol már nem ér le a lánc, ott úszunk, a feladatokat pedig éjszaka is képesek vagyunk végrehajtani, így a köd sem volt ellenfél" – mondta a foglalkozásvezető. Így a két nap alatt semmi problémájuk nem volt, az eszközök kiválóan működtek, s mivel a katonák kellőképpen motiváltak és felkészültek voltak, valamennyien megfeleltek a vizsgán. Köztük Nagy Péter törzsőrmester is, aki hét éve vezet PTSZ-t, és a Tiszán megtett kör után Németh Lajos őrmester gépparancsnokkal együtt megkönnyebbülve fogadta a sikeres vizsga utáni gratulációkat.

 
1595913942
 
1595913943
 
1595913943
 
1595913943

 
 Fotó: A szerző felvételei