Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A török légicsapások leállítását követeli Irak

Szöveg: MTI |  2007. december 17. 11:07

Az észak-iraki kurd állások ellen végrehajtott török bombázások leállítását követelte vasárnap az iraki külügyminisztérium, amely szerint az incidens a két nép barátságát veszélyezteti.

A török légierő vasárnap hajnalban indított támadást a Kurdisztáni Munkáspárt állásai ellen, az akciót utólag Tayyip Erdogan elnök is sikeresnek minősítette. A törökök szerint Amerika is jóváhagyta a bombázást, az Egyesült Államok török nagykövetségén azonban tagadták ezt.

Bagdad vasárnap hivatalosan tiltakozott az észak-iraki területeket ért török légicsapások miatt, és követelte az ott tevékenykedő kurd lázadók elleni török akciók beszüntetését.

Az iraki külügyminisztérium közölte: a tárca vasárnap bekérette a bagdadi török nagykövetet, és Mahmúd al-Hádzzs Hamud külügyminiszter-helyettes követelte a légicsapások leállítását.

A miniszterhelyettes úgy fogalmazott, hogy a támadások “hatással lehetnek a két kormány és a két nép baráti kapcsolataira".

A török légierő vasárnap hajnalban hajtott végre légitámadást a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár szervezet táborai ellen Észak-Irakban.

A bombázásokban az első jelentések szerint egy nő meghalt és ketten megsebesültek, a támadás miatt a hírek szerint több százan menekültek el lakóhelyükről. A török vezérkari közlemény szerint a bombázás mintegy három órán keresztül tartott, de a török tüzérség ezután is lőtte a célpontokat.

Címkéklégierő