Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadászati és hadműveleti robotrepülőgépek

2007. december 17. 11:04

Az első robotrepülőgépeket a második világháború harcaiban fejlesztették ki, hogy helyettesítsék az egyre fogyatkozó bombázó repülőgépeket. A kötet áttekinti a fegyvercsalád ismert eszközfejlesztéseit, 1966-tól 2007-ig, de teljességet nem tud nyújtani, mivel a témára vonatkozó adatok nagy része ma is titkos.

Az első robotrepülőgépeket a második világháború harcaiban fejlesztették ki gyorsan, rövid idő alatt, hogy helyettesítsék az egyre fogyatkozó bombázó repülőgépeket. A repülőgép még valahogy pótolható volt, de az elveszett személyzet nem. Ezért készült el Németországban az FZG 76 jelű pilóta nélküli robotrepülőgép, amely propagandaokokból kapta a V 1, a Vergeltungswaffe 1 megnevezést. A világ így ismerte meg.

Ez az egyszerű, pulzáló sugárhajtóműves mini repülőgép az összes mai korszerű robotrepülőgép őse. Zsákmányolt példányait lemásolták az Egyesült Államokban és a Szovjetunióban is, majd nyomban továbbfejlesztették.

Napjainkra már Kína, India, Izrael, Pakisztán és Irán is gyártó állam lett, több mint 15 ország készít ilyen eszközöket.

Hogy hány alkalmazó van, nem ismert, mivel az eladások és lemásolások adatait soha nem közölték. A kötet áttekinti a fegyvercsalád ismert eszközfejlesztéseit, 1966-tól 2007-ig, de teljességet nem tud nyújtani, mivel a témára vonatkozó adatok nagy része ma is titkos.

© 2007. HM Zrínyi KHT.

1087 Budapest, Kerepesi t 29/B. Tel.: 06-1-459-5373, fax: 06-1-314-2432