Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A történelmünk a szabadságunk megvédéséről szól

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Rácz Tünde |  2021. október 6. 13:34

Minden nemzedéknek meg kell küzdenie a saját szabadságáért – fogalmazott Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára október 6-án, szerdán, az aradi vértanúk emléknapján, Budapesten, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

RT1_2052

A parlamenti államtitkár a Batthyány-mauzóleumnál tartott megemlékezésen kijelentette: aki azt a küldetést választja, hogy a magyar függetlenséget védi, nagyon nagy kockázatot vállal. Mint fogalmazott: a kivégzett egykori miniszterelnök és az aradi vértanúk példája mutatja, hogy a függetlenség és a szabadság a magyarságon messze túlnyúló érték, hiszen a magyar szabadságért és függetlenségért olyanok is küzdöttek, akik nem beszélték a magyar nyelvet.

Hozzátette: történelmünk nem mások szabadságunk elvonásáról, hanem saját szabadságunk megvédéséről szól. Rétvári Bence felidézte: az akkori császári hadbíróság kizárólag koncepciós eljárás alapján, koholt bizonyítékokkal tudta elítélni azokat, akiket 172 esztendővel ezelőtt kivégeztek. Hozzátette azt is: különös, hogy felségárulás miatt végezték ki a magyar forradalmárokat, noha törvényesen megkoronázott királya nem volt Magyarországnak ebben az időszakban.

RT1_1981

Rétvári Bence emlékeztetett, a gyásznapoknál sokkal több a diadalunk. „Ha nemzetünk történelme gyásznapokról, eltiport forradalmakról, vagy vesztes háborúkról, csatákról szólna, akkor a magyar nemzet évszázadokkal ezelőtt megszűnt volna. Ugyanakkor ezek a napok emlékeztetnek bennünket arra, hogy annak a szabadságnak, amelyet megélünk, óriási értéke van” – jelentette ki.

A megemlékezés végén a résztvevők koszorúzással és néma főhajtással tisztelegtek a vértanúhalált halt gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnök és mártírtársai, valamint a forradalom és szabadságharc hősi halált halt áldozatai előtt.

Kapcsolódó cikkek