Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légi felderítésen a katonák

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2021. október 6. 12:21

Befejező hetéhez érkezett az MH Béketámogató Kiképző Központban zajló 39. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam. A hallgatók az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis közreműködésével október 5-én légi felderítési gyakorlatot hajtottak végre.

DSC_0009

A foglalkozás legfontosabb célja az volt, hogy az ENSZ fegyvertelen katonai megfigyelői a szabályoknak megfelelő módon, alacsony magasságon információt gyűjtsenek a műveleti területről. A megfigyelő csoportok a felszállást követően – a beállított szituáció alapján – a szolnoki repülőmúzeumban álló repülőeszközöket szemrevételezték a levegőből, később Tiszapüspöki felett az „árvíz” utáni helyzetet és az esetleges károkat elemezték. Besenyszög felé véve az irányt információt gyűjtöttek egy „előre bejelentett tüntetésen résztvevő tömeg” méretéről, útvonaláról, valamint jelentést kellett tenniük az ott folyó eseményekről. Ezt követően Jászladány térségében egy katonai csapatmozgást kellett megfigyelniük, és jelentést tenniük annak útvonaláról, létszámáról és felszereléseikről. Újszász fölött elrepülve a település észak-nyugati részén lévő vasúti elágazás állapotát kellett felmérniük a hallgatóknak, végül Szolnok északi részén a Zagyva fölött húzódó Malomszögi-híd állapotfelmérését hajtották végre a magasból.

DSC_0016

A helikopteres légi felderítés után a felkészülőknek még egy kétnapos zárógyakorlat során kell számot adniuk a megszerzett tudásukról, végül azok, akik sikeresen elvégezték a tanfolyamot, átvehetik az igazoló oklevelet október 8-án.

A résztvevők ezáltal lehetőséget kapnak arra, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban vagy más béketámogató művelet keretében külföldi szolgálatot teljesítsenek.

Kapcsolódó cikkek
xIMG_2923

Fegyverük a szó

2021. október 2. 7:02