Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rómában találkoztak a DECI-tagországok vezérkari főnökei

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2021. október 6. 11:15

Aláírták a Stratégiai Felülvizsgálat eredményét rögzítő dokumentumot a Védelmi Együttműködési Kezdeményezés (DECI) vezérkari főnöki szintű konferencia résztvevői Rómában. A kétnapos tanácskozáson dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka képviselte Magyarországot. A tagországok vezérkari főnökei megerősítették, hogy ennek az együttműködési formának kiemelt célja a regionális stabilitás és biztonság fokozása Közép- és Délkelet-Európában a tagállamok katonai együttműködése révén.

DECI 01

A Magyar Honvédség Parancsnoka a tárgyaláson hangsúlyozta: az együttműködési területek kiválasztásakor Magyarország érdeke, hogy a régióspecifikus területekre összpontosítsanak a tagországok. Ruszin-Szendi Romulusz hozzátette, a kezdeményezés alapja lehet a haditechnikai szektorban folytatott együttműködésnek és a regionális képességépítésnek, elősegítve ezzel céljaink elérését. A Magyar Honvédség parancsnoka hangsúlyozta, hogy Magyarország nagyon fontosnak tartja a KFOR és az EUFOR szerepét a Balkánon a biztonságos környezet fenntartása érdekében. Ennek köszönhetően a térségben már több mint 600 magyar katona teljesít szolgálatot.

A régió iránti elkötelezettségünket az is bizonyítja, hogy a Kajári Ferenc vezérőrnagy személyében október 15-től magyar parancsnok veszi át a KFOR vezetését. Támogatásával a NATO értékelte évtizedes hozzájárulásunkat a Nyugat-Balkán nemzetközi békefenntartó erőfeszítéseihez. A parancsnok hozzátette: Magyarország támogatja a biztonságos környezet fenntartását a régióban azzal, hogy nem csak csapatokat telepít, hanem segít Koszovónak és Bosznia -Hercegovinának oltásokkal a misszió helyi polgári személyzetének remélve, hogy ez is hozzájárul a járvány mielőbbi megszüntetéséhez.

DECI 02

A vezérkari főnökök egyeztettek azokról a kihívásokról, amelyeket a koronavírus járvány jelent a tagországok számára. Az adatok egyértelműen bizonyítják, hogy Magyarország helyesen döntött, amikor időben lezárta határait, amivel nagyban hozzájárult a COVID-19 további terjedésének megakadályozásához. Ruszin-Szendi altábornagy elmondta, hogy az első hullám során naponta körülbelül 1600, a második és a harmadik hullámban pedig naponta 3500 és 3600 katona vett részt a feladatokban. A kórházak támogatása és az összekötő feladatok azt jelentette, hogy a Magyar Honvédség havi közel 8000 fővel támogatta a védekezést. A COVID-19 elleni védőoltás nem kötelező a Magyar Honvédségben, ennek ellenére, mára az állomány 86 százaléksa oltott.

A konferencia keretében Ruszin-Szendi altábornagy kétoldalú megbeszéléseket folytatott Horvátország vezérkari főnökével, Robert Hranj admirálissal. A tárgyaláson a Magyar Honvédség parancsnoka megköszönte Horvátország közreműködéséért a Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (MND-C) létrehozásában. Ruszin-Szendi Romulusz elmondta: a folyamatosan változó biztonsági környezetben a közép európai országok is, nap, mint nap új kihívásokkal néznek szembe. ezért bízik benne, hogy a székesfehérvári székhelyű (MND-C) kiváló együttműködési forma a Szövetségen belül, és hatékony eszközt kínál a biztonsági kihívások kezelésére.

DECI 03