Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A traumatológia nem öltönyös, hanem „gyakorlós” szakma

70 éves a Traumatológiai Osztály

Szöveg: MH Egészségügyi Központ | Fotó: a katonai szervezet felvételei |  2023. május 6. 9:13

Tudományos üléssel ünnepelte 70 éves fennállását az Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház (ÉPC-HK) Traumatológiai Osztálya április végén.

ek1

1952-ben kezdte meg működését dr. Diner Ottó vezetésével az Általános Traumatológiai Osztály - általánosan használt korábbi nevén Baleseti Sebészeti Osztály vagy a legtöbbször egyszerűen csak „baleseti”. Dr. Diner Ottó munkatársainak jó részét a második világháborúban tapasztalatot szerzett orvosokból válogatta ki. Ők voltak azok, akik megalapozták az osztály szellemiségét és a nevük mai napig mérvadó a szakmában. Mellettük pedig a vezető ápolók, nővérek és mindnyájan, akik itt dolgoztak hozzájárultak az osztály mai arculatához. Az 1952-es esztendőtől a napjainkig eltelt hetven év alatt számos főorvosnak adatott meg a lehetőség, hogy az osztály élére állhasson.

A rendezvényt prof. dr. Wikonkál Norbert Miklós főigazgató, dr. Fejes Zsolt Dezső ezredes, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ parancsnoka - a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke - és dr. Várhelyi Levente ezredes, az ÉPC-HK Baleseti Sebészeti Osztály osztályvezető főorvosa nyitotta meg.

ek2

Az ÉPC-HK főigazgatója - amellett, hogy megemlítette a január elsejei intézményi átalakulást - hangsúlyozta: mindenkor a gyógyító munka színvonala a legfontosabb, hiszen a Honvédkórház országos ellátási kötelezettséggel bíró vezető egészségügyi intézmény, például az égéssebészet és sok esetben a traumatológia területén is. Hozzátette, az intézmény számára a katonai múlt erény, amely nagyban elősegítette a tudás és az ismeretek megszerzését. Elmondta, hogy az orvosok mellett kiemelt fontossággal bír a szakdolgozók megbecsülése, valamit - a meglévők megerősítése mellett - az új orvosi szakmai profilok kialakítása a jövőben. Beszédének végén a kerek évforduló alkalmából gratulált az osztály dolgozóinak.

Dr. Fejes Zsolt Dezső ezredes a múlt megbecsülésének jelentőségét hangsúlyozta, aminek egyik legfontosabb eleme elődeink tudása és ezen tudás tovább örökítése. Megemlékezett a főorvosokról, akik az elmúlt 70 évben vezették az osztályt: dr. Diner Ottó, prof. dr. Záborszky Zoltán, prof. dr. Farkas József, prof. dr. Cziffer Endre, dr. Képes Pál, dr. Zsiros Lajos, dr. Gáspár Szabolcs.

ek3

Az osztály jelenlegi vezetője, dr. Várhelyi Levente ezredes szerint a további sikeres működés lényegi eleme az utánpótlás megtalálása és megtartása, majd számukra a tudás átadása, amit nem tart lehetetlen küldetésnek. Érdekes és szemléletes előadásában kitért arra a jelentős és rendkívüli tapasztalati bázisra, amit a műveleti területekről szereztek a honvédség misszióinak köszönhetően, lőtt-, robbantásos- és aknasérülések ellátásában is. Ezek az orvosi szempontból kivételes tapasztalatok hatalmas tudást hoztak a kórháznak az elmúlt évtizedekben. Az osztályvezető felhívta arra a figyelmet, hogy azért jött a mai rendezvényre katonai gyakorlóöltözetben, mert: „a traumatológia nem öltönyös, hanem úgynevezett gyakorlós szakma”, hiszen a műtőben vérrel és verejtékkel megszerzett tapasztalat teszi őket igazán felkészültté.

Dr. Zsiros Lajos nyugállományú dandártábornok elődei méltatása mellett megemlékezett az osztály egykori orvosairól, nővéreiről és szakdolgozóiról. Elmondta: az elmúlt 70 év tapasztalata a koreai háború óta folyamatosan halmozódott. Kiemelte: a tapasztalatok tárháza Vietnám, majd Afganisztán után lett mérhetetlenül széles, ugyanis „a traumatológia nem válogat, akit betolnak a műtőbe, azt műteni kell”. Az előtte szólóhoz hasonlóan ő is a tudás beépítését és továbbadását látja a jövő kulcsának.

ek4

Az évfordulós rendezvényre meghívást kaptak a traumatológiai osztály volt osztályvezető főorvosai, valamint a társszakmák képviselői Budapestről, illetve számos vidéki kórházból is. Emellett a kórház számos dolgozója is érdeklődéssel hallgatta a múlt és a jelen szaktekintélyeinek szavait.

A köszöntőbeszédeket követően, a tudományos ünnepi program részeként a nap további részében dr. Pellek Sándor ezredes, a „Mellkassebészet fejlődése az elmúlt 20 évben a Honvédkórházban” című; dr. Mihály Zoltán adjunktus, „Dróttűzéstől a CMC protézisig - kézsebészet osztályunkon” című; dr. Bán László főorvos, „Medence sérülések ellátása” című; dr. Bogosi Tibor főorvos, „Válltáji törések kezelése osztályunkon” című; dr. Bózsik Attila főorvos, „Sportsebészet fejlődése az elmúlt 15 évben” című; dr. Várhelyi Levente ezredes, „Periprotetikus femurtörések kezelése osztályunkon” című; dr. Böröcz István főorvos, „A nemzeti protézis regiszter helyzete” című; illetve ismét dr. Mihály Zoltán adjunktus, „Osztályunk műtéti tevékenysége” című szakmai előadását hallgathatták meg a meghívottak.

ek5
Forrás: www.mhek.hu