Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tuareg lázadók kikiáltották az észak-mali Azavad „függetlenségét”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 6. 16:19

A Mali északi részét elfoglaló tuareg lázadók legjelentősebb szervezete kikiáltotta április 6-án, pénteken az országrész, Azavad „függetlenségét”. Az erről szóló nyilatkozat az Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (MNLA) honlapján jelent meg, és szóvivőjük, Mossa Ag Attaher is bejelentette a France 24 francia állami hírtévének nyilatkozva. Hozzátette, hogy az MNLA tiszteletben tartja “a szomszédos államok határait”.

Ag Attaher elítélte a gaói algériai konzul előző napi elrablását. Elrablóira úgy hivatkozott mint „terrorista kommandóra", amely „nagyon erőszakos" akciót hajtott végre. Az algíri külügyminisztérium csütörtöki közlése szerint ismeretlenek behatoltak a gaói konzulátusra, s elhurcolták a konzult hat munkatársával együtt.

„Ünnepélyesen bejelentjük, hogy Azavad a mai naptól független" – olvasható Attaher nyilatkozatában. „Igen jelentős harcnak, a felszabadító harcnak jutottunk a végére." Azavad területét a tuaregek „természetes bölcsőjének" tekintik.

Az Amadou Toumani Touré elnök ellen két héttel ezelőtt végrehajtott államcsíny zűrzavarba süllyesztette az országot: tuareg lázadók és iszlamista csoportok a múlt hét végén ellenőrzésük alá vonták a három északi nagyvárost, Kidalt, Gaót és Timbuktut anélkül, hogy a rosszul fölszerelt mali hadsereg ellenállásába ütköztek volna, s az országot gyakorlatilag két részre vágták.

Az Iyad Ag Ghaly tuareg főnök vezette Anszár Din iszlamistái és az Iszlám Magreb al-Kaidájának (AQMI) elemei azóta a „hadműveletek" végét csütörtök este egyoldalúan bejelentő MNLA fölébe kerekedtek.

Címkékgyakorlat