Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Önkormányzati tulajdonban a veszprémi HEMO

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2012. április 6. 17:03

A megállapodással mi nem veszítünk, ugyanakkor mindenki nyer. Nyer a város, mert új kulturális színtérrel lesz gazdagabb, és nyer vele a honvédség; nemcsak anyagi megtakarítást, hanem új barátokat is. A HEMO átadásával azt szeretnénk elérni, hogy a város polgárai és a haderő az eddigieknél is közelebb kerüljenek egymáshoz – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a veszprémi HEMO-ról szóló együttműködési és bérleti szerződési megállapodás aláírásakor április hatodikán, pénteken Veszprémben.

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata közművelődési tevékenység végzése céljából térítésmentesen megkapja a honvédségtől a veszprémi Helyőrségi Művelődési Otthon épületét. A megállapodás biztosítja a katonai alakulatok rendezvényeinek, kulturális igényeinek megfelelő térítésmentes szolgáltatásokat, valamint a honvédséghez kötődő civil szervezetek működési feltételeinek térítésmentes biztosítását és rendezvényeinek kiszolgálását is.

1595933766
Az aláírást követő sajtótájékoztatón a honvédelmi miniszter kiemelte: a haderő rengeteg értéket örökölt a hidegháború tömeghadseregétől, többek között ezt „a jelentős intézményt", a veszprémi Helyőrségi Művelődési Otthont (HEMO) is.

„A tömeghadseregről a hivatásos hadseregre váltás során számos objektum feleslegessé, kihasználatlanná vált. Azokat az ingatlanokat, amelyeket honvédségi célokra nem tudunk használni, vissza fogjuk adni a nemzet használatába, hogy szolgálják a helyi közösség vagy a gazdasági élet szereplőinek boldogulását. A HEMO ugyanakkor nem tartozik a felesleges épületek közé, de kihasználtsága fokozódni fog akkor, ha a város veszi kézbe és megnyitja annak kapuit Veszprém lakói előtt" – jelentette ki Hende Csaba.

A honvédelmi miniszter aláhúzta: ezzel a döntéssel nem veszít a honvédség, hiszen a megállapodás rögzíti, hogy a katonai, illetve a honvédséghez kötődő nyugállományú szervezetek ugyanúgy használhatják az intézményt, mint korábban.

Hende Csaba a Veszprémben települt katonai szervezetek – az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ, valamint az MH 54. Veszprém Radarezred – munkájával kapcsolatosan leszögezte: „a Sziklában lakik Magyarország szuverenitása". Hozzátette: „Innen biztosítják, hogy senki ne hatolhasson be szabálytalanul hazánk légterébe. Ha nincs légtér-szuverenitás, akkor nincs szuverenitás; ha pedig nincs szuverenitás, akkor nincs ország. A légtér-ellenőrzési munka dandárját pedig itt végzik Veszprémben."

1595933766
Porga Gyula, Veszprém polgármestere szerint a „királynék városa" büszke katonahagyományaira, amelyek nemcsak az ünnepnapok, hanem a hétköznapok részei is. Ennek egyik konkrét helyszíne a HEMO, amely azonfelül, hogy otthont ad a  katonai szervezeteknek, kulturált szórakozási lehetőséget tudott biztosítani eddig is a környéken élőknek. A polgármester hangsúlyozta: „azokban a megállapodásokban hiszek, amelyek révén mindenki nyer − és ez ilyen megállapodás!"

A megállapodás a veszprémi székhelyű katonai szervezeteken kívül (a fentebb említett alakulatokon túl még az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központja található a városban) érinti a Fegyveres Erők Veszprém Körzeti Nyugállományúak Klubját, a Veterán Repülők és Ejtőernyősök veszprémi egyesületét, a Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetsége Veszprém megyei szervezetét, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprém megyei szervezetét és a Honvédszakszervezet veszprémi nyugállományú alapszervezetét is.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária