Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tűz mestersége, avagy a mesterek tüze

Szöveg: Demeter Ferenc |  2008. december 23. 15:04

Egy kínai legenda szerint, időszámításunk előtt 1500-ban Kína adta a világ első „űrhajósát”, akit Van-Hu-nak hívtak. Ez a férfi elhatározta, hogy megérinti a csillagokat. Épített ezért egy rakéta meghajtású széket, amelyet két sárkány alá rögzített. 47 rakétával akarta a szerkezetet az egekbe röpíteni, úgy hogy a rakétákat 47 személy egyszerre indította volna be.

Van-Hu, bízva a tudásában, már az első kísérletnél a székre ült, a szerkezet felrobbant és meghalt. Nevét, ma egy kráter őrzi a Hold túlsó oldalán.

Szilveszter közeledtével a nagyobb városok forgalmasabb pontjain egyre több konténeres elárusítóhellyel találkoznak a járókelők. 2003-ban született meg az a kormányrendelet, amely megengedte egyes tűzijátékok használatát az óévbúcsúztatókon. Pataki Istvánnal, az egyik tűzijáték forgalmazásával foglalkozó nagykereskedelmi cég ügyvezető igazgatójával beszélgetett a honvedelem.hu a tűzijátékokról.

1595882714
A jelenlegi ismeretek szerint honnan ered a tűzijáték?

A történelmi leírások szerint egyértelműen Kína volt az őshazája a tűzijátékoknak. Egyes feljegyzések szerint időszámításuk előtt 960-ban Tsal-Tsul kínai császár tiszteletére hatalmas tűzijátékot rendeztek.  Innen kezdtek a tűzijátékok a jelentősebb vallási és társadalmi ünnepek szerves részévé válni. Így történt ez Indiában is, ahol az i.e. 3. században a vallási ünnepek egyik programjaként jelent meg a tűzijáték. A szakma szerint innen Indiából ered az úgynevezett „Bengáli elegy", ami a színes lángjával ma is egyik látványos eleme a tűzijátékoknak. Később az ókorban a pirotechnikát a hadviselésben is alkalmazták. Egyes ütközetekben fegyverként jelent meg a „görög tűz" és használatával nagy félelmet igyekeztek kelteni az ellenség soraiban. A teljességhez hozzátartozik, hogy a ma görögtűz néven ismert vízesés csak a nevében azonos az ókori változattal, mert ma már teljesen más módon, az alumínium égetésével állítják elő ezt a látványosságot. A pirotechnika valódi harcászati felhasználása akkor történt meg, amikor időszámításunk után 670-ben Kallonikos, egy szír származású férfi egy vízi pisztolyhoz hasonló szerkezettel, működő lángvetőt talált fel. Ennek a segítségével a bizánci görögök Kyrykosnál az egész arab flottát elpusztították, majd 716-ban ennek a fegyvernek a segítségével verték vissza Konstantinápoly ostromlóit.

Európában mikor terjedt el a tűzijáték?

A kontinensen a puskapor megjelenését követően a XIV. század végén terjedt el a tűzijáték. Feljegyzésekben az első ilyen rendezvénnyel az 1373. évben találkozhatunk, amikor az olaszországi Vicensában egy békekötés napjának a megünneplésére rendeztek tűzijátékot. A pirotechnika alkalmazása annyira gyors karriert futott be, hogy már öt évvel később 1378-ban a genovaiak „hadi rakétákat" vetettek be Velence elfoglalásához. Egyébként a rakéta elnevezés is az olaszoktól származik, mert a rocketto, nem más, mint csövecske. A XV. századtól Európában alig volt olyan jelentősebb egyházi, vagy világi ünnep, amelynek ne lett volna szerves része az esti tűzijáték. Így ünnepelték meg a pápaválasztásokat, a koronázásokat, a békekötéseket és a fejedelmek születésnapjait. Magyarországon az első nagyszabású tűzijáték Mátyás király és Beatrix esküvőjén volt. A török hódoltság idején hazánkban a tűzijátékok használata háttérbe szorult, de vannak olyan dokumentumok történelmi csatákról, ahol főleg a vár védők használták a pirotechnika egyes elemeit. Különösen éjjel a terep megvilágításban volt jelentőségük a ezeknek az eszközöknek, mert a szembenállók így kaphattak képet az ellenség rejtett készülődéseiről. A történelmi leírások szerint Magyarországon a 150 éves török uralom megszűnését követően, Budavár visszafoglalása alkalmából rendeztek újra egy nagyszabású tűzijátékot.

A Magyarországon forgalmazott tűzijátékokat hol gyártják, van-e nálunk ennek valamilyen hagyománya?

Az 1900-as évek elején Emmerling Adolf Pesterzsébeten alapította meg hazánk első pirotechnikai gyárát, de sajnos 1946-ban a gyárat államosították, elköltöztették, majd a magán tűzijáték betiltása után, ezeknek az eszközöknek a gyártása teljesen megszűnt. 1989-et követően kezdtek a pirotechnikai termékek a kereskedelmi forgalomban újra megjelenni. A pirotechnikai anyagokat a világ legnagyobb forgalmazójától, Kínából szerezzük be. Jelenleg a világon legyártott, a tíz tűzijátékból kb. hetet-nyolcat Kínában állítják elő. Kínából hajón érkeznek a szállítmányok a valamelyik európai kikötőbe, onnan konténerekben szállítjuk ezeket az anyagokat a magyarországi raktárainkba.

1595882714
Önök milyen termékek forgalmazásával foglalkoznak?

Elsősorban azokkal a termékekkel, amelyek az év végi ünnepeken kerülnek a piacra, tehát ezeket minden különösebb képesítés nélkül lehet használni. A használatuknak szigorú feltételei vannak, többek között az, hogy a fel nem használt, vagy fel nem robbant termékeket, a forgalmazó köteles visszavenni. Kidobni ezeket tilos, mert egyébként nagy problémákat okozhatnak, nekünk kell a hibás termékeket megsemmisíteni. De vannak olyan termékeink is, amelyeket a szakemberek nagy tűzijátékoknál építhetnek be a látványterveikbe.

Milyen képesítés szükséges ahhoz, hogy valaki „nagy" tűzijátékot tervezhessen?

Egy speciális tanfolyamot kell elvégezniük, ami ennek a szakmának minden szegmensét átfogja. Kétféle képzés van, az egyik a pirotechnikai termék-üzemeltető szakirány. Õk azok, akik a tanfolyam eredményes elvégzése után lehetőséget kapnak a szakma gyakorlati elsajátításához és a megfelelő gyakorlati idő elteltével, megkapják az engedélyt tűzijátékok megtervezésére és kivitelezésére. A tanfolyam ideje alatt a látványtervezést is tanulják, mert ahhoz, hogy megfelelő hatást tudjanak kiváltani, ismerni kell, hogy a különböző anyagok milyen látványt produkálnak. Vannak standard anyagok, amivel indítani szokták a műsorokat és az a feladat, hogy a hangulatot fokozva egy szép finálét tudjanak a nézőknek bemutatni. A tűzijáték tervezését nagyon meghatározza a rendelkezésre álló idő, mert minél hosszabb a műsoridő, annál látványosabb és változatosabb programot lehet összeállítani. De az is lényeges, hogy a tűzijáték kivitelezésére mennyi hely áll a rendelkezésére, mert nem egyforma az egyes tűzijátékok biztonsági zónája. Meg van ugyanis határozva az, hogy az adott pirotechnikai anyagtól minimum hány méter távolságra tartózkodhatnak a nézők.

A másik szakképzési irány a pirotechnikus raktárkezelői szakirány, ők végezhetik a termékek tárolását, árusítását. A kettő nem kompatibilis, nem helyettesíthetik egymást, mind a kettő speciális ismereteket igényel.

A pirotechnika egyébként görög eredetű kifejezés, ami annyit jelent, hogy a tűz mestersége.

Mennyire veszélyesek ezek az eszközök?

Ha valaki betartja a termékeken lévő használati utasítást, akkor nem lehet probléma, de sajnos vannak, akik nem megfelelően mérik fel az eszközökben rejlő veszélyeket. Ekkor szoktak jönni a problémák. Mi azt szeretnénk, hogy azok, akik használják a pirotechnikai termékeinket, ismerjék meg az alkalmazásukkal kapcsolatos szabályokat és felelőtlen dolgokat, ne csináljanak.