Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Évzáró állománygyűlés Veszprémben a Légtérellenőrző Ezrednél

Szöveg: Demeter Ferenc |  2008. december 23. 18:44

Szűcs Pál mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka évzáró állománygyűlésen köszönte meg az ezred állományának a 2008. évben végzett a munkáját. A rendezvényen Oláh Emil őrnagy, tábori lelkész is elmondta a gondolatait, aki kérte a jelenlévőket, hogy karácsony este egy gyertya meggyújtásával gondoljanak azokra a katonákra, akik most nem tudnak együtt lenni a szeretteikkel.

Szűcs Pál ezredes röviden értékelte a 2008-as évet. Bevezetőjében kihangsúlyozta, hogy az ezred az elvárásoknak megfelelően minden nap megtudott felelni alaprendeltetésének, a radarok működtek, a célokat felderítették, biztosították a repüléseket és ha szükség volt rá, érvényesítették az előírt repülési rendszabályokat. Elég nehéz évet tudhatnak maguk mögött. Az év során 23 gyakorlatban vettek közvetve, vagy közvetlenül részt. Ezek közül a „Bevetési Irány 2008" volt a legfontosabb, amit sikeresen biztosítottak.

2008-ban hét NATO ellenőrzésük volt. Ezek közül az egyik a négy NATO gerincszázadot érintő technikai ellenőrzés volt, ami megnyugtató eredményt hozott, mert csak néhány, tőlük független hiányosságot tártak fel az ellenőrök. A másik nagyon fontos, az ezred megítélését három évre meghatározó NATO harcászati ellenőrzés jó eredménnyel végződött. Nehéz volt ez az ellenőrzés is, de rámutatott néhány olyan fogyatékosságra, amit a napi harci munka során egyébként nem lehet érzékelni. Most, hogy már ismerik a problémákat, igyekeznek azokat megszüntetni. Napjainkra nagyon jó együttműködés alakult ki az alárendelt és a kapcsolódó szervezetekkel, a katasztrófa és rendvédelemmel, az egyéb civil és gazdálkodó szervezetekkel. Ebben az évben is nagyon sok olyan katonai, sport és egyéb, a civil testületekhez kapcsolódó rendezvényt szerveztek, ami ezeket a jó kapcsolatokat igazolták.

Az eredmények mellet még mindig vannak olyan területek, ahol vannak hiányosságaik, és ezeken változtatni szükséges. Ilyen terület az állomány beosztási helyeihez előírt nyelvtudás tényleges helyzete, az állomány feltöltöttségében lévő hiányosságok, valamint az egyes beosztási helyeken dolgozók leterheltségének a növekedése.

Az elért eredményekhez az egész állomány áldozatkész munkájára volt szükség és arra, hogy a szabad idejüket feláldozva segítsék a feladatok maradéktalan végrehajtását, ezért újra megköszönte az ezrednél szolgálatot teljesítők éves munkáját.

Szécsi Ferenc kisegítő katolikus tábori lelkész a felolvasott példabeszéd kapcsán az adventről, a karácsony ünnepéről és a szeretet fontosságáról beszélt. Olyan világot élünk napjainkban, amikor sokan szeretnének eltitkolni azt, hogy mit is ünnepelünk. A rohanásban álljunk meg egy pillanatra és gondoljunk az Istenre, valamint az ünnepre és a lelkünk meg fog nyugodni. Ezeken az ünnepeken a legfontosabb ajándék az önzetlen szeretet. Az önzetlen szeretetet csak kiérdemelni, kikényszeríteni soha sem lehetett és szeretetet kapni is legalább olyan nagy öröm, mint adni.

Oláh Emil őrnagy tábori lelkész azzal kezdte az ünnepi beszédét, hogy a tábori lelkésznek nem illik többet beszélnie, mint a parancsnoknak, ezért ígérte, hogy nem is fogja azt túlszárnyalni. Gondolataiban csatlakozott az előzőekben elmondottakhoz és ő is a szeretet fontosságával foglalkozott. A karácsony és a szeretet az, amikor sok esetben újra egymásra találnak az emberek. A mondanivalója alátámasztásához a költőt, Ady Endrét hívta segítségül, aki szerint „Imádni az Istent és egymást szeretni!", ez az igazi üzenete a karácsonynak.