Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A valóságot minél jobban megközelíteni

Szöveg: Kátai Róbert százados |  2012. június 17. 8:06

A katonák békeidőben történő kiképzésének lényege, hogy a végrehajtók a valóságot a lehető legjobban megközelítő, elképzelt szituációkban tegyenek szert készségszinten alkalmazható tudásra. Ehhez biztosít költséghatékony megoldást a MARS szimulációs rendszer, amelynek segítségével nemrég hajtottak végre kiképzést Kaposváron.

1595937435
Az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred nemzeti támogató zászlóaljának alaprendeltetésből adódó feladata, hogy biztosítsa a Magyar Honvédség külhoni misszióinak az anyaországból történő ellátását, utánpótlását. Ennek érdekében heti rendszerességgel szállítanak anyagokat a központi raktárakból Kaposvárra, illetve az egységrakományok elkészülte után azokat továbbszállítják valamelyik meghatározott repülőtérre. Mindemellett a zászlóalj a NATO-nak felajánlott alegység is, tehát állandóan készen kell állnia egy esetleges alkalmazásra a világ bármely pontján. A közelmúltban háromnapos szimulációs gyakorlatot hajtottak végre annak érdekében, hogy a zászlóalj állománya folyamatosan képes legyen a szállítások magas szintű végrehajtására úgy béke-, mint minősített időszakban.

A mostani felkészítésen az MH Bakony Harckiképző Központ szimulációs gyakorlóközpontjának segítségével, a májusi ezred-törzsgyakorláson feldolgozott helyzetet továbbgondolva kellett az állománynak számot adnia tudásáról. Az „Acélpenge-2012" névre keresztelt szimulációs gyakorlat az adattárak feltöltésével, pontosításával vette kezdetét. Ezt követően összességében nyolc munkahelyen gyakorolta a döntéshozatalt a zászlóalj szakaszparancsnoki és szakasz-tiszthelyettesi állománya.

1595937436
A tervezőmunka során a Vajda Kinga főhadnagy, századparancsnok-helyettes által előre elkészített parancsok alapján kellett a végrehajtóknak összeállítaniuk a menetoszlopokat. Eközben figyelembe kellett venniük a technikai eszközök képességeit, a szállítandó anyagokra vonatkozó szállítási szabályokat. A végrehajtás közben, a szintén előre elkészített incidensjegyzék alapján a szimulációs gyakorlóközpont állománya folyamatosan akadályokat gördített a végrehajtók elé. A gyakorlás során a parancsnokoknak szembe kellett nézniük műszaki meghibásodással, álruhás forgalomszabályzókkal, rajtaütésekkel.
A végrehajtás folyamán a program automatikusan figyelte és módosította azokat a változókat, amelyek a valóságban is megnehezítik a feladat elvégzését. Ilyen lehet a gépjárművezetők fáradtsága, az útviszonyok megváltozása, a technikai meghibásodások, az üzemanyagszint vagy az időjárási körülmények.

A gyakorlat célja – amelyet Ilyés Zsolt mérnök alezredes, zászlóaljparancsnok jóra értékelt – az volt, hogy mind az irányító, mind pedig a végrehajtó állomány döntési mechanizmusait fejlessze, felkészítse a katonákat a nem várt helyzetek gyors, szakszerű kezelésére. Mindehhez a MARS rendszer remek támogatást nyújt, ugyanis költségkímélően, tényleges üzemanyag-felhasználás, eszközkopás nélkül lehet vele egyes helyzeteket modellezni. Így egy-egy rossz döntés során nincs valós, fizikai sérülés sem emberi erőforrásban, sem technikai eszközben, ugyanakkor a döntéshozó szembesül a hibával és tanul is belőle.

Fotó: Gobányi István törzszászlós