Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A válság ellenére sem áll le a fegyverkezés

Szöveg: Háború Művészete |  2009. február 26. 8:59

Irak biztonsági és védelmi költségvetése ebben az évben várhatóan 8 milliárd dollár lesz, a katonai felszerelések és szolgáltatások zöme pedig továbbra is az Egyesült Államokból érkezik.

A két ország között érvényben van egy megállapodás, amely szerint Irak 5 milliárd dollár értékben vásárol fegyvereket, lőszereket, különböző felszereléseket és szolgáltatásokat az USA-tól. Ezidáig körülbelül a megrendelések 30 százalékát teljesítették az amerikaiak.

Az irakiak azért költenek ennyit az amerikai fegyverekre, mivel összességében kedvező áron juthatnak hozzájuk. Az Amerikai Egyesült Államok olyan nagy mennyiségű fegyverrel és haditechnikai eszközzel rendelkezik, hogy egy-egy bevetés után, a már nem használt fegyvereket jó áron tudják értékesíteni Iraknak. A globális gazdasági világválság Irakot is elérte, ami főként az olaj árának csökkenésében nyilvánul meg számára.

Ez miatt a nemzeti költségvetést 80 milliárd dollárról 62 milliárd dollárra kellett csökkenteni az elmúlt néhány hónapban. A védelemre és biztonságra szánt összeget azonban nem redukálják, annak ellenére, hogy 2003 óta az ország nagy részében béke honol. Zavargások főként az ország középső és a kurdok által lakott területeire jellemzőek, melyek ezáltal gazdaságilag is elmaradottak Irak többi részétől.