Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A változáshoz önökre is szükség van”

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. február 8. 12:50

Harmincan kezdték meg az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár alapkiképzését a püspökszilágyi Kiképző Bázis és Lőtéren február 8-án, kedden. Az esemény megnyitóján Mudra József ezredes, a dandár parancsnoka köszöntötte az újoncokat.

Az_alapkikepzes_megnyitoja_Puspokszilagy  (5)

Mudra József ezredes beszédében elmondta: a Magyar Honvédség egy összetartó közösség. „A honvédség olyan, akár egy család. Azt kívánom, hogy szövődjenek barátságok és a későbbiekben is segítsék egymást. Az alapkiképzés szükséges ahhoz, hogy elsajátítsák azokat az ismereteket, amelyek a katonai feladatok ellátásához elengedhetetlenek – legyen szó akár a határvédelemről vagy a koronavírus-járvány elleni védekezésről” – emelte ki a parancsnok.

„Modern haditechnikai eszközök, fegyverek érkeznek a honvédségbe, amelyek által a Magyar Honvédség a térség meghatározó haderejévé válhat. Ezeknek önök használói, kezelői, illetve parancsnokai lehetnek. A változáshoz önökre is szükség van, kérem, ennek szellemében teljesítsék az alapkiképzést” – mondta az ezredes.

A dandár parancsnoka kiemelte: a kiképző állomány felkészült, így az újoncok számíthatnak szakmaiságukra.

Az_alapkikepzes_megnyitoja_Puspokszilagy  (1)

Réti Gergely zászlós, a dandár Ideiglenes Kiképző Csoportjának vezénylőzászlósa kérdésünkre válaszolva elmondta: a hat hétig tartó alapkiképzésen szerteágazó ismereteket sajátíthatnak el a katonák. „Lövészeten és robbantás-foglalkozáson is rész vesznek majd, valamint a kézigránát-dobást is gyakorolják. Emellett harcászati, egészségügyi és műszaki ismeretekre tesznek szert” – avatott be a zászlós.

Domján Boglárka közkatona a labdarúgás világából érkezett az alapkiképzésre. Családjának több tagja is katonaként szolgált, az ő példájukat követve döntött úgy, hogy régi álmát valóra váltva egyenruhát ölt. „Mindent meg fogok tenni azért, hogy a hazámat szolgáljam. A lövészet az, ami a legközelebb áll hozzám. A legjobb tudásom szerint igyekszem teljesíteni a feladatokat” – árulta el.

Az alapkiképzés végén a résztvevők ünnepélyes keretek közt tesznek katonai esküt.